„Islamo valstybės“ karys įvykdė operaciją Berlyne reaguodamas į kvietimą atakuoti civilius koalicijai priklausančiose valstybėse“, – pranešė su džihadistais siejama naujienų agentūra „Amaq“, tačiau išpuolio vykdytojo neįvardijo.

Pirmadienio vakarą Berlyne sunkvežimiui įsirėžus į daug turistų pritraukdavusią kalėdinę mugę aikštėje šalia Kaizerio Vilhelmo Atminimo bažnyčios, žuvo mažiausiai 12 žmonių, dar 48 buvo sužeisti.

Iki antradienio vakaro 24 nukentėjusieji buvo paleisti iš ligoninės.

„Islamo valstybė“ atsakomybę už išpuolį prisiėmė netrukus po to, kai Vokietijos prokurorai dėl įkalčių stokos paleido pakistanietį prieglobsčio prašytoją.

Vienintelio bylos įtariamojo paleidimas pakurstė būgštavimus, kad tikrasis žudikas tebėra laisvas.

„Negalime atmesti, kad (atakos) vykdytojas yra laisvėje“, – sakė vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere ir pridūrė neabejojantis, kad tyrime bus pasiekta pažangos.

Pakistanietis buvo areštuotas pirmadienį vėlai vakare.

Skelbta, kad jis buvo pastebėtas iššokantis iš žmones traiškiusio juodo sunkvežimio „Scania“ ir sprunkantis iš įvykio vietos.

Tačiau netrukus pasigirdo abejonių, ar pareigūnai sulaikė tikrąjį teroro atakos vykdytoją.

Kiek anksčiau Berlyno policijos vadovas Klausas Kandtas įspėjo, kad „laisvėje gali būti pavojingas nusikaltėlis“.

Jis paskelbė, jog imtasi papildomų saugumo priemonių, o gyventojus paragino būti itin budriais.

Federaliniai prokurorai nurodė, kad jiems nepavyko rasti jokių įrodymų, kurie sietų sulaikytą pakistanietį su išpuoliu mugėje.

„Atlikti kriminalistiniai tyrimai nepateikė įrodymų, kad įtariamasis nusikaltimo metu buvo sunkvežimio kabinoje“, – rašoma prokuratūros išplatintame pranešime.