„Tarptautinės organizacijos patvirtino pranešimus apie rimtus žmogaus teisių pažeidimus, vykstančius už Europos sienų, kai žmonės išstumiami atgal į Turkiją“, – sakoma ketvirtadienį per spaudos konferenciją paviešintame 36 grupių laiške popiežiui. - Ši sisteminga praktika kelia pavojų žmonių gyvybei, įskaitant mažus vaikus, kurie dažnai lieka apleisti vidury jūros. Ši neteisėta praktika turi baigtis, ir mes prašome jūsų panaudoti visą savo įtaką, kad tai būtų sustabdyta ir kad būtų sukurtas nepriklausomas sienų stebėjimo mechanizmas šiems atvejams ištirti".

Graikijos nevyriausybinės organizacijos ne kartą smerkė lėtas prieglobsčio procedūras ir tariamai blogą elgesį su migrantais bei pabėgėliais stovyklose ir prie Europos Sąjungos narių sienų. Graikijos vyriausybė šiuos teiginius atkakliai neigia.

Trečiadienį „The New York Times“ pranešė, kad ES pasienio agentūros „Frontex“ vertėjas afganas yra tarp 100 žmonių, tariamai užpultų ir rugsėjį išsiųstų į Turkiją. Atvejį tiria Graikijos ombudsmeno tarnyba. Europos Sąjungos pareigūnai atskirai nagrinėja įtarimus dėl netinkamo elgesio su vyru, kuris sako, kad sargybiniai supainiojo jį su prieglobsčio prašytoju. Lapkritį europarlamentarė iš Vokietijos Cornelia Ernst sakė Samo saloje aptikusi penkis Somalio migrantus, kurie slėpėsi nuo „galimo išstūmimo“.

Pranciškus pasmerkė „priešiškumą“ ir „išnaudojimą“, su kuriuo migrantai susiduria Europoje. Sekmadienį pontifikas lankysis Lesbo saloje, ji yra viena svarbiausių pabėgėlių vartų į Europą. Lesbo saloje buvo didžiausia Europoje pabėgėlių stovykla, kol pernai sudegė. Numatyta, kad popiežius aplankys naują stovyklą ir pasikalbės su kai kuriais gyventojais.

Jungtinių Tautų skaičiavimais, Graikijoje gyvena maždaug 96 tūkst. pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)