Du milijonus gyventojų turinčios Europos Sąjungos šalies prezidento rinkimų antrajame ture N. Pirc Musar, remiama centro kairiųjų vyriausybės, įveikė buvusį užsienio reikalų ministrą, konservatyvios politikos veteraną Anže Logarą.

Rinkimų komisijos duomenimis, N. Pirc Musar, dešimtmetį vadovavusi šalies duomenų apsaugos institucijai, surinko beveik 54 proc. balsų ir aplenkė A. Logarą, kuris surinko kiek daugiau nei 46 proc. balsų.

Slovėnija išsirinko prezidentą, kuris tiki Europos Sąjunga, demokratinėmis vertybėmis, kurių pagrindu ES buvo sukurta“, – sakė ji žurnalistams ir pridūrė, kad dės „visas pastangas, kad politikai susivienytų strateginiais klausimais“.

Žmogaus teisių gynėja pažadėjo būti „moterų balsu“ Slovėnijoje ir užsienyje bei „moraliniu autoritetu“ eidama naująsias pareigas, kurios iš esmės yra simbolinės.

„Prezidentas negali būti neutralus... ir neturėti nuomonės... Niekada nebijojau atvirai pasisakyti“, – prieš sekmadienio balsavimą naujienų agentūrai AFP sakė 54-erių buvusi televizijos laidų vedėja.

Būdama teisininkė, N. Pirc Musar buvo pasamdyta ginti Slovėnijoje gimusios M. Trump interesus jos vyro prezidentavimo laikotarpiu, stabdydama įmones, bandžiusias reklamuoti produktus su jos vardu.

Kampanijos metu N. Pirc Musar, kuri yra aistringa motociklininkė, buvo puolama dėl pelningų vyro investicijų, ypač lengvatinio apmokestinimo zonoje.

Nauja konservatorių nesėkmė

Šie rezultatai reiškia naują šalies konservatorių nesėkmę.

46 metų A. Logaras kandidatavo kaip nepriklausomas kandidatas, tačiau yra ilgametis Slovėnijos demokratų partijos (SDS) narys, priklausantis Janezo Janšos, kuris balandžio mėnesį nesėkmingai bandė būti perrinktas premjeru, partijai.

Kritikai kaltino J. Janšą, kad per paskutinę kadenciją jis kėsinosi į žiniasklaidos laisvę, teismų sistemą ir kenkė teisinei valstybei.

„Šie rinkimai dar kartą patvirtino, kad buvo balsuojama prieš Janezą Janšą. Šį vakarą labiausiai pralaimėjo ne A. Logaras, o J. Janša“, – AFP sakė Liublianos universiteto profesorius Vlado Miheljakas.

Rokas Novakas, 6-ą dešimtį metų skaičiuojantis ekonomistas, Liublianos rinkimų apylinkėje sakė, kad tikisi, jog laimės kandidatas, kuris „suvienys žmones“.

„Slovėnija šiuo metu yra tokia poliarizuota“, – teigė jis.

A. Logaras pasveikino N. Pirc Musar.

„Tikiuosi, kad ji bus mūsų visų prezidentė, to reikia Slovėnijai“, – sakė jis žurnalistams.

Praėjusį mėnesį vykusiame pirmajame rinkimų ture, kai centro kairiųjų balsai iš esmės pasiskirstė tarp N. Pirc Musar ir kito kandidato, į priekį buvo išsiveržęs A. Logaras.

Dabartinis prezidentas Borutas Pahoras, buvęs socialdemokratas, po dviejų penkerių metų kadencijų negalėjo būti perrinktas.

N. Pirc Musar pareigas pradės eiti kito mėnesio pabaigoje.