48 metų australas turi du vaikus – dvejų ir vienerių metų berniukus – kuriuos pagimdė teisininkė Stella Morris, jo sužadėtinė, patvirtino ši moteris, pasirodžius laikraščio „Mail on Sunday“ paskelbtam pranešimui.

J. Assange'as šiuo metu laikomas Belmaršo griežto apsaugos režimo kalėjime Londone ir kovoja, kad nebūtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, kaltinančiomis jį šnipinėjimus.

Pasirodžius žiniasklaidos pranešimui S. Morris pateikė daugiau detalių vaizdo pranešime, paskelbtame „WikiLeaks“ per socialinius tinklus. Ji papasakojo apie jau penkerius metus besitęsiantį savo ryšį su J. Assange'u ir jų dviejų vaikų gimimą.

„Mes įsimylėjome, – teisininkė sako beveik 12 min. trukmės vaizdo įraše. Pasak S. Morris, šis romanas prasidėjo 2015-aisiais, einant tretiesiems iš septynerių J. Assange'o gyvenimo Ekvadoro ambasadoje Londono centre metų.

„Jis yra žmogus... kurį pažįstu geriausiai šiame pasaulyje – jis nepaprastas“, – sakė Pietų Afrikoje gimusi advokatė.

S. Morris sakė norinti šią žinią pasiųsti dabar, nes baiminasi, kad J. Assange'o gyvenimas „galbūt artėja prie pabaigos“ dėl jo besitęsiančio kalinimo ir Jungtinėje Karalystėje plintančios koronaviruso pandemijos.

Kita J. Assange'o advokatė Britanijoje Jennifer Robinson (Dženifer Robinson), supažindinusi Julianą ir Stellą 2011 metais, taip pat patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad jiedu yra šeima.

J. Robinson pranešime sakoma, kad S. Morris laiškas, kuriame buvo išdėstyta susidariusi padėtis, buvo pateiktas teismui kaip įrodymas per nesėkmingą mėginimą praeitą mėnesį užsitikrinti, jog J. Assange'as būtų paleistas už užstatą, kad išvengtų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19.

„Nepaisant jos pareiškimo apie jų šeimą ir medicinos liudijimų apie didelę riziką Assange'o sveikatai, teisėja atsisakė nustatyti užstatą ir atsisakė suteikti jai ir jos vaikams anonimiškumą“, – pažymėjo J. Robinson.

Britanijos vyriausybė planuoja laikinai paleisti kai kuriuos kalinius, baiminantis, kad kalėjimus gali apimti COVID-19 protrūkis, bet kovo 25-ąją teismas atsisakė patenkinti J. Assange'o gynėjų prašymą, argumentuodamas, kad jo paleidimui „nėra pagrindo“.

„Apgalvotas sprendimas“

J. Assange'ui gresia kaltinimai pagal JAV kovos su šnipinėjimu įstatymą už slaptų dokumentų, kuriuose buvo išsamiai aprašyti JAV karinių kampanijų Afganistane ir Irake aspektai, paskelbimą 2010 metais.

J. Assange'as gali būti nuteistas laisvės atėmimo bausme 175 metams.

2012 metais J. Assange'aspažeidė paleidimo už užstatą sąlygas ir užsidarė Ekvadoro ambasadoje, kad išvengtų atskiro teisinio proceso Švedijoje, tačiau pernai, panaikinus paskutines apsaugos priemones, jis buvo išvilktas iš ambasados.

Pasak „Mail on Sunday“, S. Morris pirmą kartą pastojo nuo J. Assange'o 2016 metų kovo mėnesį.

S. Morris teigimu, pora užmezgė santykius ankstesniais metais, kai advokatė lankėsi dėl su byla susijusių klausimų.

J. Assange'as stebėjo abiejų vaikų gimimą Londono ligoninėse vaizdo priemonėmis ir susitiko su vyresniuoju sūnumi, vardu Gabrielis, kai jis buvo slapčia atgabentas į ambasadą, rašo laikraštis.

Leidinys taip pat paskelbė J. Assange'o su vaikais nuotraukas.

Manoma, kad abu berniukai yra Didžiosios Britanijos piliečiai ir, kaip pranešama, jie lanko tėvą kalėjime, kaip anksčiau ambasadoje.

„Šeimos sukūrimas buvo apgalvotas sprendimas siekiant sugriauti supančias sienas ir susikurti kitokį gyvenimą“, – kalbėjo vaikų motina.

„Nors daugelis žmonių manytų, kad beprotiška kurti šeimą tokiame kontekste, mums tai pasirodė protingas dalykas. Tai suteikia man jėgų, o Julianui galimybė matyti vaikus suteikia daug ramybės, paramos ir palaikymo“, – pridūrė S. Morris.

Teismo posėdis dėl J. Assange'o ekstradicijos turėtų būti atnaujintas trims savaitėms gegužės viduryje, kai bus pakviesti ir apklausti liudytojai, o galutinio sprendimo tikimasi vėliausiai rugpjūčio mėnesį.

Visgi bylos nagrinėjimas gali būti atidėtas, nes teismo posėdžių tvarkaraštį paveikė koronaviruso protrūkis.