„Amerika šiais išpuoliais pademonstravo tvirtą paramą terorizmui, taip pat kitų šalių nepriklausomybės bei suvereniteto nepaisymą; ji turi prisiimti atsakomybę už savo neteisėtų veiksmų padarinius“, – pareiškė URM atstovas Abbasas Mousavi. Jo žodžius cituoja Vakarų žiniasklaida.

Ministerija taip pat paragino JAV nebesikišti į Irako vidaus reikalus bei gerbti šios šalies suverenitetą.

Anksčiau JAV operaciją taip pat pasmerkė Irako prezidentas Bahramas Salehas ir laikinasis premjeras Adelis Abdel Mahdi. B. Saleho teigimu, amerikiečių smūgiai prieštarauja saugumo susitarimams tarp Bagdado ir Vašingtono.

Penktadienį per K1 karinės bazės netoli Kirkuko miesto raketų ataką vienas JAV karys žuvo, dar keli amerikiečių ir irakiečių kariai buvo sužeisti. Vašingtonas dėl šios ir kitų atakų Irake kaltina Teherano remiamus kovotojus.

Sekmadienį Pentagonas pareiškė, kad JAV kariuomenė, reaguodama į proanranietiškos šiitų grupuotės „Kata'ib Hezbollah“ išpuolius, smogė keliems šios organizacijos objektams Irake ir Sirijoje.

Šiitų kovotojai savo ruožtu pranešė, jog per JAV antskrydžius žuvo 25 žmonės ir buvo sužeistas dar 51.

Vėliau Pentagono vadovas Markas Esperis pažadėjo, kad Vašingtonas ir toliau rengs operacijas prieš proiranietiškas Irako grupuotes.

Rusija smerkia JAV antskrydžius


Rusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pareiškė, kad JAV pajėgų Irake ir proiranietiškos sukarintos organizacijos „apsikeitimas antskrydžiais“ yra „nepriimtinas“ ir paragino abi puses laikytis santūrumo.

„Laikome tokius veiksmus nepriimtinais ir kontrproduktyviais. Raginame visas šalis susilaikyti nuo tolesnių veiksmų, kurie gali smarkiai destabilizuoti karinę ir politinę situaciją Irake, Sirijoje ir kaimyninėse valstybėse“, – sakoma ministerijos pranešime.