M. Pompeo kaltinimų Iranui pažėrė sekmadienį per trumpą kelionę po JAV sąjungininkes Artimuosiuose Rytuose. Ši kelionė surengta Baltiesiems rūmams rengiantis paskelbti svarbų sprendimą, ar šalis trauksis iš 2015 metais pasirašyto tarptautinio susitarimo dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

Per vizitą Saudo Arabijoje, kuri yra sena Irano varžovė ir svarbi JAV sąjungininkė regione, M. Pompeo apkaltino Iraną, kad jis, remdamas Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą ir Jemeno sukilėlius, destabilizuoja Artimuosius Rytus.

„JAV valstybės sekretoriaus pastabos apie Irano Islamo Respublikos veiksmus bei vaidmenį tam tikrose regiono valstybėse yra absurdiškų ir nepamatuotų kaltinimų pakartojimas“, – pažymėjo Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Bahramas Ghassemi pirmadienį paskelbtame pareiškime.

Iranas veikia Sirijoje ir Irake šių šalių vyriausybių prašymu ir dalyvauja kovoje su terorizmu regione, rašoma ministerijos atstovo pareiškime.

„Pagalba bus tęsiama, kol šioms vyriausybėms jos reikės toje kovoje“, – priduriama jame.

B. Ghassemi taip pat pakartojo anksčiau Teherano vyriausybės ne kartą išsakytą poziciją, kad ji kategoriškai atmeta Saudo Arabijos ir Jungtinių Valstijų kaltinimus aprūpinant ginklais Jemeno husių sukilėlius, kuriuos Iranas politiškai palaiko.

Šie kaltinimai yra „netikra problema, sukurta vieninteliu tikslu – nukreipti tarptautinės viešosios nuomonės dėmesį nuo brutalių kasdienių Saudo Arabijos atakų“ Jemene, pažymėjo ministerijos atstovas.

Šiitiškas Iranas ir sunitiška saudo Arabija 2016 metų sausį nutraukė diplomatinius ryšius. Šalys varžosi dėl įtakos regione ir remia priešingas stovyklas konfliktuose Libane, Sirijoje bei Jemene.

Teheranas yra pasiuntęs į Siriją bei Iraką „karinių patarėjų“ ir tūkstančius iraniečių bei afganų „savanorių“ kovotojų.

Saudo Arabija 2015-aisiais subūrė karinę koaliciją kovai su husių sukilėliais Jemene, ankstesniais metais užėmusiais sostinę Saną.

Per trejus metus konfliktas jau nusinešė beveik 10 tūkst. gyvybių. Jungtinės Tautos padėtį šalyje vadina didžiausia humanitarine krize pasaulyje.