„Tai didžiausias ligi šiol užfiksuotas šuolis. [Skaičiaus augimą] iš dalies nulėmė efektyvesnis kontaktų susekimas ir didesnis testavimo mastas, tačiau nekyla abejonių, kad ir infekcija plinta su pagreičiu“, – per surengtą spaudos konferenciją Švedijos sveikatos sektoriaus vadovams sakė A. Tegnellis.

Kiek žmonių Švedijoje buvo ištirta praeitą savaitę, specialistas nepaminėjo, bet yra žinoma, kad per savaitę, kuri pasibaigė spalio 18-ąją, buvo atlikti 148 267 koronaviruso testai. 3,9 proc. iš jų rezultatai buvo teigiami. Tada rodikliai taip pat buvo laikomi augančiais, rašoma portale thelocal.se.

Labiausiai virusas šiuo metu plinta tarp 20–60 metų žmonių. Visgi atvejų augimas užfiksuotas ir kitose amžiaus grupėse.
Remiantis oficialia statistika, pirmadienį intensyvios terapijos skyriuje buvo gydomi 55 COVID-9 užsikrėtę pacientai.

„Ir Švedija pradėjo artėti prie kritinio taško“, – konstatavo A. Tegnellis.

Tiesa, intensyvios terapijos skyriuje gydomų pacientų skaičius nėra didelis, palyginti su tuo, kas buvo pavasarį: tada, per protrūkio piką, net 500 COVID-19 sergančių pacientų prireikė ventiliatorių. Visgi per pastarąją savaitę sunkių ligonių skaičius padvigubėjo. Daugelyje Švedijos regionų manoma, kad situacija tiktai prastės.

Paklaustas, ar Švedijoje gali būti vėl įvestos rekomendacijos dėl kelionių šalies viduje, kaip kad buvo padaryta pavasarį, A. Tegnellis pasakė, kad tokio taško dar nepasiekta.

„Kol kas skirtumai nėra ypač dideli, nors statistika prastėja daugelyje regionų. Manome, kad verta laikytis patarimo vengti naujų kontaktų, o juk keliavimas beveik visada siejasi su naujais kontaktais“, – sakė jis.

Švedijoje fiksuojamas naujas COVID-19 atvejų rekordas


Ketvirtadienį pranešta, kad Švedijoje patvirtintas naujų COVID-19 atvejų rekordas, kai kurių šalies regionų gyventojams rekomendavus vengti viešojo transporto ir uždarų vietų.

Švedijos visuomenės sveikatos agentūra sakė, kad pastarąją parą šalyje patvirtinti rekordiniai 3 254 užsikrėtimo virusu atvejai. 10,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje iš viso užfiksuota apie 121 100 infekcijos atvejų ir 5 934 su virusu susijusios mirtys.

Švedijoje „infekcijų skaičius, palyginti su kitomis valstybėmis, iki šiol didėjo pakankamai lėtai“, sakė šalies epidemiologas A. Tegnellis. Anot jo, šalyje galiojanti „savanoriškų priemonių“ sistema veikia gerai ir dauguma žmonių paiso rekomendacijų.

COVID-19 pacientų skaičius intensyviosios priežiūros skyriuose išlieka palyginti mažas – užimta apie 15 proc. infekuotiems pacientams paskirtų lovų, sakė Nacionalinės sveikatos ir gerovės tarybos atstovas Thomasas Lindenas.

Keliuose šalies regionuose, apimančiuose tokius miestus, kaip Stokholmą ir Geteborgą, iki lapkričio 18 dienos gyventojų paprašyta vengti kelionių į parduotuves, muziejus, bibliotekas, baseinus ir sveikatingumo centrus.

Į kitas rekomendacijas įskaitomas prašymas vengti susitikimų su žmonėmis iš kitų namų ūkių ir ten, kur įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu, sakė A. Tegnellis.

Pandemijos metu Švedijoje veikė mokyklos ir darželiai, tačiau buvo ribojamas dalyvių skaičius susibūrimuose, buvo visiškai uždrausti vizitai į globos namus ir buvo sustabdyta savitarnos restoranų ir barų veikla.