Šiam žingsniui griežtai priešinosi Izraelis.

TBT prokurorė anksčiau sakė turinti „reikšmingą pagrindą“ manyti, kad per 2014 metų konfliktą Gazos Ruože Izraelio gynybos pajėgų nariai, Izraelio valdžios pareigūnai, „Hamas“ ir palestiniečių ginkluotos grupuotės įvykdė nusikaltimų.

„Šiandien patvirtinu Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuratūros ketinimą atlikti tyrimą dėl padėties Palestinoje“, – sakoma F. Bensouda pareiškime.

„Tyrimas apims Teismo jurisdikcijai priklausančius nusikaltimus, kurie, kaip įtariama, buvo įvykdyti nuo 2014 metų birželio 13 dienos“ okupuotose palestiniečių teritorijose, nurodoma jame.

Palestiniečiai, prisijungę prie šio teismo 2015 metais, reikalavo atlikti šį tyrimą. Tuo metu Izraelis, kuris nėra TBT narys, tvirtino, kad teismas neturi jurisdikcijos tokiam tyrimui.

Tačiau TBT teisėjai atvėrė kelią karo nusikaltimų tyrimui prieš mėnesį paskelbę, kad jo jurisdikcija apima palestiniečių teritorijas, okupuotas Izraelio per 1967 metų karą, nes Palestina yra jo narė.

F. Bensouda 2019 metais sakė, kad po penkerius metus trukusio preliminaraus tyrimo ji norėtų pradėti išsamų tyrimą, tačiau ji paprašė teismo nuspręsti, ar jis turi jurisdikciją tokiems veiksmams.

„Antisemitizmo koncentratas“

Palestinos Autonomija sveikino TBT sprendimą pradėti „būtiną ir neatidėliotiną“ tyrimą, bet Izraelis šį žingsnį griežtai kritikavo.

„Dėl Izraelio okupacijos prieš lyderių nusikaltimų prieš Palestino žmones, kurie yra tebevykstantys, sistemingi ir plačiai paplitę, šis tyrimas yra būtinas ir neatidėliotinas“, – sakoma palestiniečių užsienio reikalų ministro Riyado al Maliki (Rijado Malikio) pranešime.

Tuo metu Izraelis pareiškė, kad šis TBT sprendimas yra „politinis“ ir laikytinas „moralinio ir teisinio bankroto aktu“.

„Izraelis atliks visus būtinus žingsnius, kad apsaugotų savo civilius ir karius nuo teisinio persekiojimo“, – sakoma Izraelio užsienio reikalų ministro Gabi Ashkenazi (Gabio Aškenazio) pareiškime.

Tuo metu izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, kad TBT sprendimas yra „antisemitizmo esencija“.

„Izraelio valstybė šį vakarą yra puolama, – sakoma dešiniųjų pažiūrų lyderio vaizdo pranešime, paskelbtame per „Twiter“. – Tarptautinis teismas Hagoje priėmė sprendimą, kuris yra antisemitizmo koncentratas.“

Palestiniečiai teismo prašė išnagrinėti Izraelio veiksmus per 2014 metų karą su palestiniečių kovotojais Gazos Ruože, taip pat Izraelio vykdomas gyvenviečių statybas okupuotame Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės laiko šias nausėdijas neteisėtomis pagal tarptautinę teisę, bet nesiėmė didelių pastangų spausti Izraelį įšaldyti gyvenviečių plėtrą arba jas mažinti.

TBT laikomas paskutiniosios instancijos teismu, kai pačių šalių teisinės sistemos negali arba nenori tirti karo nusikaltimų ir už juos teisti.

Izraelio kariuomenė turi mechanizmų savo pajėgų nusižengimams tirti. Nors ši sistema kritikuojama kaip nepakankama, ekspertai sako, kad žydų valstybė turi geras galimybes apsiginti nuo TBT tyrimo dėl jos karinių veiksmų.

Tačiau ekspertai pažymi, kad Izraeliui būtų daug sunkiau pateisinti žydų nausėdijų politiką. Tarptautiniai įstatymai draudžia perkelti civilius gyventojus į okupuotas teritorijas.

Izraelis užėmė Vakarų Krantą, Gazos Ruožą ir Rytų Jeruzalę per 1967 metų karą, bet palestiniečiai nori, kad šios teritorijos taptų dalimi jų būsimos valstybės. Palestiniečiai ir didžioji dalis tarptautinės bendruomenės žydų nausėdijas laiko neteisėtomis ir keliančiomis kliūčių taikai pasiekti.

Jungtinės Tautos nurodė, kad mūsų dienomis mažiausiai 5 mln. palestiniečių gyvena Izraelio okupacijos sąlygomis. Gazos Ruožui, valdomam palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“, Izraelis taiko blokadą.

Izraelis tvirtina, kad visa Jeruzalė yra amžina ir nedaloma žydų valstybės sostinė, o Vakarų Krantą laiko „ginčijama teritorija“, kurios likimas turi būti sprendžiamas derybomis.

TBT potencialiai galėtų imtis tirti ir palestiniečių kovotojų įvykdytus nusikaltimus. F. Bensouda sakė, kad per savo tyrimą atsižvelgtų į Gazos Ruožą kontroliuojančio „Hamas“ veiksmus per 2014 metų karą, kai į Izraelio teritoriją kovotojai beatodairiškai leido raketas.

TBT būtų sunku teisiškai persekioti izraeliečius, bet jis gali išduoti arešto orderius, apsunksiančius Izraelio pareigūnų keliones į užsienį. TBT iškelta byla taip pat būtų itin nepatogi Izraelio vyriausybei: B. Netanyahu vadovavo 2014 metų karui Gazos Ruože, o dabartinis gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) tuo metu buvo kariuomenės vadas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)