Iranas imasi penkių branduolinio skaidrumo priemonių įgyvendinimo, prieš tris mėnesius sutarus, kad tai bus padaryta iki ateinančio pirmadienio, po derybų su Irano pareigūnais sakė Yu.Amano.

Toje informacijoje turėtų būti atsakyta į du esminius klausimus, tiesiogiai susijusius su TATENA tyrimu dėl vadinamo tikėtino karinio dėmens Irano branduolinėje programoje. Iranas neigia savo branduoline programa siekiantis kokių nors karinių tikslų.

„Šių penkių priemonių įgyvendinimas pradėtas“, – sakė žurnalistams Vienos oro uoste Y.Amano, sugrįžęs iš Teherano, kur buvo susitikęs su Irano pareigūnais, tačiau neatskleidė, ką Iranas jau vykdo.

„Mes pradėjome, ir tai yra svarbu, tikiuosi, kad per kitą savaitę bus padaryta pažanga“, – kalbėjo Vienoje TATENA vadovas, sekmadienį gavęs, jo žodžiais, tvirtą Irano įsipareigojimą bendradarbiauti.

„Šis vizitas buvo trumpas, bet naudingas“, – TATENA sekmadienį savo pranešime citavo Y.Amano pasisakymą Teherane po derybų su prezidentu Hassanu Rouhani ir kitais aukšto rango Irano pareigūnais.

Diplomatiniai šaltiniai liepą nurodė, kad JT branduolinės priežiūros agentūrai nerimą kelią Irano vengimas dalyvauti tyrime.

Pasak diplomatų, Iranui dar yra laiko, iki rugpjūčio 25 dienos, tesėti savo pažadus; tačiau jie pažymi, kad Teheranas ir praeityje delsdavo iki paskutinės minutės padaryti nuolaidų.

Yu.Amano pabrėžė manąs, kad būtina paspartinti TATENA rūpesčių aiškinimą. „Tikrai, mūsų nuomone, turime paspartinti“, – sakė jis.