Rusijos bendrovė „Rosatom“ derybas dėl Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės ir aplinkinio regiono apsaugai reikalingų priemonių pavadino „esminėmis, naudingomis ir nuoširdžiomis“.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) nurodė, kad po „dar vieno būtinų diskusijų raundo“ reikės daugiau derybų.

„Labai svarbu, kad zonoje būtų sutelktas dėmesys tik į branduolinės avarijos prevenciją, – rašė jis tviteryje. – Toliau stengiuosi siekti šio tikslo su didžiausios skubos pojūčiu.“

Susitikimas Maskvoje įvyko kitą dieną po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis surengė vizitą į JAV sostinę – pirmąją kelionę už šalies ribų nuo Rusijos invazijos pradžios.

V. Zelenskio vizito Vašingtone tikslas – sustiprinti paramą Ukrainai JAV ir visame pasaulyje tuo metu, kai Rusija patyrė virtinę karinių pralaimėjimų. Susirūpinimą kelia Kyjivo sąjungininkų, teikiančių jam karinę ir ekonominę pagalbą, kuri leido Ukrainai tęsti kovą, nuovargis dėl beveik 10 mėnesių tebesitęsiančio karo.

TATENA vadovas R. Grossi daugiau kaip tris mėnesius ragina Rusiją ir Ukrainą susitarti dėl saugos zonos aplink Zaporižios AE – didžiausią Europos atominę elektrinę. Nuo vasario 24 dienos, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Zaporižios sritis ir teritorijos aplink atominę elektrinę yra nuolat apšaudomos.

Ukrainos pareigūnai ne kartą ragino sukurti demilitarizuotą zoną aplink elektrinę, kurią Rusijos pajėgos užėmė karo pradžioje.

Nors visi šeši elektrinės reaktoriai yra išjungti, reaktoriaus aktyvioji zona ir panaudotas branduolinis kuras vis dar turi būti ilgai aušinami, kad neperkaistų ir nesukeltų pavojingų išsilydymų, panašių į tuos, kurie įvyko 2011 metais, kai cunamis nusiaubė Fukušimos elektrinę Japonijoje. Ukrainoje 1986 metais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė avarija Černobylio atominėje elektrinėje.

Ukraina ir Rusija kaltina viena kitą dėl nuolatinio apšaudymo, dėl kurio Zaporižios elektrinė ne kartą buvo atjungta nuo energetinės sistemos, reikalingos aušinimo sistemai veikti. Šį mėnesį Ukrainos pareigūnai taip pat apkaltino Rusijos karius, kad jie įrengė elektrinės teritorijoje daugybę raketų paleidimo įrenginių.

Lapkritį R. Grossi sakė, kad pagrindiniai aptariami klausimai yra susiję su karine įranga ir saugos zonos spinduliu. Jis sakė, kad TATENA pasiūlymas yra labai paprastas: „Nešaudykite į elektrinę, nešaudykite iš elektrinės.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją