„Radiacijos lygis, sakyčiau, yra normalus. Kai kuriais momentais lygis buvo pakilęs dėl sunkiosios įrangos, kurią čia atgabeno Rusijos pajėgos, judėjimo, ir kai jos išvyko. Mes tai stebime diena iš dienos", – žurnalistams sakė Tarptautinės atominės energijos agentūros TATENA vadovas Rafaelis Grossis.

Jis pasmerkė kelias savaites trukusią Rusijos pajėgų okupaciją 1986 metų Černobylio branduolinės katastrofos vietoje ir pavadino ją „labai, labai pavojinga“.

„Situacija buvo absoliučiai nenormali ir labai, labai pavojinga“, – žurnalistams sakė R. Grossis, kalbėjęs prie sarkofago, kuris dengia radioaktyvias buvusios atominės elektrinės ketvirtojo reaktoriaus liekanas.

Vasario 24 dieną, pirmąją invazijos į Ukrainą dieną, Rusijos kariai užėmė didžiausios pasaulyje branduolinės katastrofos vietą, pasiliko ten kelias savaites ir sukėlė baimę dėl branduolinių medžiagų nutekėjimo.

Ukrainos pareigūnai teigė, kad Rusijos kariai, „daugelyje vietų“ kasę įtvirtinimus ir šarvuočiais kėlę dulkių debesis, galėjo būti paveikti radiacijos.

1986 m. balandžio 26 dieną, prasidėjus nevaldomai grandininei branduolinei reakcijai, įvyko reaktorių sunaikinusi avarija, kurią sovietų valdžia iš pradžių slėpė. Žuvo šimtai žmonių, tačiau tikslus jų skaičius iki šiol nežinomas.

Galiausiai iš 30 km spinduliu aplink elektrinę sukurtos uždraustos zonos, kurioje iki šiol negyvenama, buvo evakuota 350 tūkst. žmonių, išskyrus kai kuriuos vyresnio amžiaus gyventojus, kurie sugrįžo nepaisydami oficialaus draudimo.

Kiti trys elektrinės reaktoriai buvo uždaryti vienas po kito, o paskutinis buvo sustabdytas 2000 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją