Programa apima urano sodrinimą ir plutonio atskyrimą, pirmadienį Vienoje sakė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi. „Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje branduolinė programa vykdoma visu pajėgumu“, – teigė jis metinio TATENA valstybių narių susitikimo pradžioje.

Tai darydamas Pchenjanas pažeidžia kelias Jungtinių Tautų rezoliucijas.

TATENA inspektoriai neturi galimybės patekti į izoliuotą šalį, jau atlikusią kelis branduolinių ginklų kūrimo bandymus. Vienoje įsikūrusi agentūra naudoja palydovus branduoliniams objektams stebėti.

Prieš konferenciją TATENA pranešė apie ženklus, kad Šiaurės Korėja iš naujo paleido branduolinį reaktorių prieštaringai vertinamame Jongbjono branduoliniame centre. Mažas reaktorius gali tiekti plutonį atominėms bomboms gaminti. Branduolinės galvutės gali būti pagamintos iš praturtinto urano.

Prieš savaitę Šiaurės Korėja pranešė apie sėkmingą strategiškai svarbių raketų bandymą ir nurodė, kad valdomos raketos kuriamos ir branduolinėms galvutėms nešti.

Pchenjanas daugelį metų kuria raketas, galinčias pataikyti ne tik į Pietų Korėją ir Japoniją, bet ir nunešti kovines galvutes iki pat JAV.

Šiaurės Korėja pasiskelbė branduoline valstybe. Remiantis JAV Ginklų kontrolės asociacijos 2020 m. rugpjūčio skaičiavimais, Šiaurės Korėja turi nuo 30 iki 40 branduolinių galvučių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją