Šios Jungtinių Tautų agentūros vadovas Rafaelis Grossi kalbėjo po susitikimo su pareigūnais Teherane, prieš kitos savaitės derybas siekiant gelbėti 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Irano branduolinės programos apribojimo.

TATENA generalinio direktoriaus vizitas surengtas agentūrai paskelbus, kad Iranas dar labiau padidino savo stipriai sodrinto urano atsargas, pažeisdamas šį susitarimą su pasaulio galiomis.

„Nuo ryto intensyviai dirbame“, – sakė R. Grossi bendroje spaudos konferencijoje su Irano Atominės energijos organizacijos vadovu Mohammadu Eslami.

„Šiuo metu tęsiame derybas, ieškodami bendro pagrindo, – sakė R. Grossi. – Yra ir kitų klausimų, dėl kurių dirbame... Labai svarbu vertinti tai pagal taikią Irano branduolinę programą.“

„Didiname savo pastangas ir norime šiandien užbaigti savo apsikeitimą [nuomonėmis]", – pridūrė jis.

Irano Atominės energijos organizacija trumpame pareiškime nurodė, kad „TATENA ir šios agentūros bendradarbiavimo aiškių gairių nustatymas yra tarp pagrindinių diskusijos temų“.

Pirmadienį planuojama atnaujinti Teherano ir pasaulio galių derybas siekiant išgelbėti 2015-ųjų susitarimą, numačiusį sankcijų Iranui sušvelninimą mainais į jo branduolinės programos apribojimus.

Lapkričio 12 dieną R. Grossi sakė, kad „stebinančiai“ trūksta jo ir naujosios Irano vyriausybės, kuriai vadovauja ultrakonservatyvus prezidentas Ebrahimas Raisi, kontaktų.

Po kelių dienų Teheranas paskelbė, kad pakvietė TATENA vadovą apsilankyti su vizitu.

Irano ultrakonservatyviuose laikraščiuose R. Grossi vizitas antradienį neminimas.