Maskva ir Kyjivas kaltino vienas kitą dėl Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sugadinimo ir pateikė prieštaringas versijas dėl saugumo padėties Rusijos okupuotoje elektrinėje, esančioje maždaug už 150 km.

Kachovkos užtvanka yra Dniepro upės vandens rezervuaras, iš kurio į Zaporižios AE tiekiamas vanduo reaktoriams aušinti.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pareiškė, kad „atidžiai stebi padėtį“ elektrinėje, tačiau nemato „tiesioginio pavojaus branduolinei saugai“.

Dėl užtvankos sugadinimo vandens lygis per valandą sumažėja maždaug penkiais centimetrais, pareiškime 35 agentūros valdybai sakė TATENA vadovas Rafaelis Grossi.

Antradienį vanduo rezervuare buvo maždaug 16,4 m aukštyje, o jei jis nukris žemiau 12,7 m, jo nebebus galima pumpuoti į elektrinę, perspėjo R. Grossi, pridurdamas, kad tai gali atsitikti „per kelias dienas“.

Elektrinės darbuotojai deda „visas pastangas, kad į aušinimo kanalus ir susijusias sistemas būtų perpumpuota kuo daugiau vandens“, o vandens tiekimas „nepagrindiniams vandens vartotojams“ elektrinėje buvo sustabdytas, sakė jis.

Be to, TATENA siekia patvirtinti, ar šalia elektrinės esantis didelis aušinimo tvenkinys galės tiekti vandenį aušinimui „keletą mėnesių“, sakė jis, pridurdamas, kad šis tvenkinys „pagal projektą yra aukščiau rezervuaro lygio“.

Apsaugoti tvenkinį – „gyvybiškai svarbu“

„Labai svarbu, kad šis aušinimo tvenkinys išliktų nepažeistas. Negalima daryti nieko, kas galėtų pakenkti jo vientisumui. Raginu visas šalis užtikrinti, kad nebūtų daroma nieko, kas tam pakenktų“, – sakė R. Grossi pridurdamas, kad kitą savaitę apsilankys elektrinėje.

Jėgainės reaktoriai jau sustabdyti, tačiau jiems vis dar reikalingas aušinimo vanduo, kad neįvyktų branduolinė katastrofa.

„Ilgesnį laiką nesant vandens pagrindinėse aušinimo sistemose, išsilydytų kuras ir nustotų veikti avariniai dyzeliniai generatoriai“, – perspėjo R. Grossi. Jis ne kartą ragino apsaugoti elektrinę, nes šalia jos vyko apšaudymai ir kelis kartus buvo nutrauktas itin svarbus elektros energijos tiekimas.

Rusijos paskirtas elektrinės direktorius Jurijus Černičiukas teigė, kad elektrinės saugumui grėsmės nėra, nes vandenį gali tiekti aušinimo tvenkinys. Pasak jo, vandenį galima papildyti „vandeniu iš Kachovkos rezervuaro arba iš kelių alternatyvių šaltinių“.

Ukraina, kuri 1986 metais patyrė pražūtingą Černobylio atominės elektrinės katastrofą, paskelbė pavojų.

„Pasaulis vėl atsidūrė ant branduolinės katastrofos slenksčio, nes Zaporižios atominė elektrinė neteko aušinimo šaltinio. Ir šis pavojus dabar sparčiai didėja“, – sakė Ukrainos prezidento padėjėjas Michaylas Podoliakas.