Izraelyje masinis skiepijimas trečiosiomis vakcinų dozėmis sumažino naujų infekcijos atvejų ir guldymo į ligonines rodiklius, o tai leido restoranams ir parduotuvėms prisipildyti lankytojais.

Naujos infekcijos atmainos vėl galėtų pakeisti pandemijos eigą, bet šiuo metu vakcinų poveikį stiprinančios dozės yra veiksmingos, per interviu „Bloomberg News“ sakė Tel Avivo meras Ronas Huldai.

„Dabar Tel Avivo gatvės atrodo taip, tarsi jokio kovido nebūtų“, – sakė 77 metų R. Huldai, kuris Tel Avivo mero pareigas eina daugiau kaip du dešimtmečius – nuo 1998 metų. Jis nurodė, kad 99 proc. miesto darbuotojų yra pasiskiepiję.

Izraelis buvo išsiveržęs į priekį pasaulinėse vakcinacijos lenktynėse, tačiau vasarą pradėjus plisti delta atmainai, naujų atvejų ir hospitalizavimo rodikliai vėl šovė į viršų.

Rugpjūtį šalis pradėjo skiepyti gyventojus trečiąja vakcinų doze, šiuo metu ji suleista 2,8 mln. žmonių. Izraelis yra paskiepijęs 85 proc. savo populiacijos, kai Jungtinėse Valstijose yra vakcinuota tik 62 proc. visų gyventojų, rodo „Bloomberg Vaccine Tracker“.

Tyrimai rodo, kad bėgant laikui, iš dviejų dozių sudarytos vakcinos nuo COVID-19 efektyvumas išblėsta, bet trečioji injekcija padeda sustiprinti imunitetą.

Nepaisant to, Pasaulio sveikatos organizacija ragina atidėti revakcinaciją stiprinančiomis dozėmis, kol nepadidės skiepijimo rodikliai skurdesnėse šalyse.

Nors milijonams amerikiečių jau yra leista gauti stiprinančias vakcinos dozes, JAV sveikatos pareigūnai iki šiol nesutaria, ar jos tikrai yra reikalingos.

Vienas trumpalaikis Izraelyje atliktas tyrimas parodė, kad trečioji vakcinos nuo COVID-19 dozė gali smarkiai sumažinti sergamumą COVID-19 ligomis tarp 60 metų amžiaus ir vyresnių žmonių. Apie tai skelbta rugsėjo viduryje.

Praėjus dvylikai dienų nuo papildomos dozės sušvirkštimo patvirtintų infekcijų skaičius žmonių, gavusių stiprinamąją dozę, grupėje buvo vienuolika kartų mažesnis nei grupėje, kuri buvo paskiepyta standartinėmis dviem dozėmis, trečiadienį parodė analizė, publikuota savaitiniame medicinos žurnale „New England Journal of Medicine“.

Sunkių ligos atvejų palaikomąją dozę gavusių asmenų grupėje pasitaikė beveik 20 kartų rečiau.

Izraelyje atlikto tyrimo metu buvo stebima daugiau nei 1,1 mln. Izraelio gyventojų, kurie yra 60-ies metų amžiaus bei vyresni ir kurie yra visiškai paskiepyti „Pfizer“ vakcina.

Mokslininkai iš Weizmann mokslo instituto, Technion-Israel technologijų instituto, Izraelio sveikatos ministerijos, Tel Avivo universiteto ir kiti tyrime dalyvavę kolegos palygino asmenų, gavusių trečiąją dozę, infekcijų ir ligų rodiklius su tų žmonių, kurie jos negavo.

Pagrindinė analizės išlyga yra ta, kad analizė pagrįsta trumpalaikiu stebėjimu. Izraelyje pastiprinamosios revakcinacijos kampanija prasidėjo liepos 30 dieną, o tyrimas buvo atliekamas iki rugpjūčio 31 dienos imtinai. Užsikrėtimų lygis buvo vertinamas praėjus 12 dienų po to, kai buvo suleista papildoma dozė, duodant pakankamai laiko jai suveikti.