Tarptautinis tyrimas dėl MH17 lainerio sudužimo rytų Ukrainoje, ekspertams pirmąkart per beveik savaitę surizikavus pasiekti katastrofos vietą, aplink kurią vyko susirėmimai, kai Kijevas paskelbė pertrauką savo kariniame puolime.

Mažytė Olandijos ir Australijos ekspertų grupė, lydima tarptautinių stebėtojų, pateko į didelę teritoriją, kurioje yra pažirusios „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos, po kelias dienas trukusio laukimo, nes jie tos vietos negalėjo pasiekti dėl įnirtingų susirėmimų tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių.

Tarptautiniam tyrimui vadovaujanti Nyderlandų policija, nurodė, kad padėtis aplink katastrofos vietą tebėra pavojinga, nors maža ekspertų grupė sugebėjo ten patekti.

„Saugumo padėtis tebėra labai nestabili“, – žurnalistams Kijeve sakė olandų pareigūnas Pieteris Jaapas Aalbersbergas, vadovaujantis aukų palaikų pargabenimo misijai.

„Nesame visiškai įsitikinę, ar artimiausioje ateityje galėsime pasiekti sudužimo vietą su visa ekspertų komanda, tačiau turime daugiau vilčių negu vakar“, – pridūrė jis.

Apie išliekantį nesaugumą bylojo naujienų agentūros AFP reporterių komandos, važiavusios paskui ekspertų automobilių koloną, patirtas incidentas, kai už kelių kilometrų nuo katastrofos vietos žurnalistai išgirdo garsius sprogimus ir matė tirštus dūmus, kylančius virš kaimo, netoli kurio guli dalis lėktuvo nuolaužų.

Ukrainos kariškiai anksčiau paskelbė „ramybės dieną“ visame rytų regione, atsižvelgdami į Jungtinių Tautų (JT) vadovo Ban Ki-moono raginimą nutraukti kovas aplink katastrofos vietą, kurioje dalies iš 298 žuvusiųjų palaikai tebeguli po atviru dangumi vasaros kaitroje nuo tada, kai tas laineris sudužo, veikiausiai numuštas raketa virš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos.

Kijevas ne kartą kaltino prorusiškus sukilėlius blokuojant tyrimą ir perspėjo, kad kovotojai vis dar apšaudo vyriausybės pajėgų karių pozicijas rytiniame regione. Sukilėliai atsakė, kad Ukraina nesilaikė savo paskelbtų paliaubų.

Per vizitą Nyderlanduose Malaizijos premjeras Najibas Razakas paragino „nedelsiant nutraukti Ukrainos ir separatistų pajėgų ugnį katastrofos vietoje ir aplink ją“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį aplankė tragedijos vietą be saugumo incidentų ir patikino, kad ekspertai galės ten dirbti kiekvieną dieną nuo penktadienio, kalbėdamasis telefonu su Australijos ir Olandijos premjerais. Jis paragino sukilėlius laikytis nustatytos 20 kilometrų spindulio paliaubų zonos aplink teritoriją, kurioje pažirusios MH17 lainerio nuolaužos.

Vakarų šalys teigia, kad liepos 17 dieną sudužusį lėktuvą tikriausiai numušė sukilėliai. Tačiau Rusija ir kovotojai teigia, kad tas laineris galėjo būti numuštas Ukrainos naikintuvo.

Rusijos aviacijos institucijos pareiškė, kad jų ekspertų grupė atvyko į Kijevą ir tikisi pasiekti katastrofos vietą.