Centro tinklapyje skelbiamas sąrašas su sulaikytų protestuotojų pavardėmis, jis nuolat atnaujinamas. Pirmadienio rytą jame buvo 1 022 pavardės.

Be kita ko, šiame sąraše – grožio konkurso „Miss Baltarusija – 2008“ nugalėtoja Volha Chižynkova, Olimpinių žaidynių prizininkas lengvaatletis Andrejus Kraučanka, kikboksininkas Ivanas Haninas.

„Viasna“ užfiksavo sulaikymų sostinėje Minske, taip pat kituose šalies miestuose, tokiuose kaip Babruiskas, Biaroza, Gardinas, Gomelis, Liachavičai, Magiliavas, Pinskas ir Vitebskas.

Baltarusijoje jau trys mėnesiai vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo oficialiai paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Jau tris mėnesius protestuojantys baltarusiai reikalauja prezidento atsistatydinimo, kritikams teigiant, kad rinkimai buvo falsifikuoti, o tikrąja rinkimų laimėtoja yra šiuo metu Lietuvoje gyvenanti politikos naujokė Sviatlana Cichanouskaja.

Keli tūkstančiai protestuotojų, nešini raudonos ir baltos spalvos vėliavas, žygiavo Minsko centrinėmis gatvėmis. Vietos žiniasklaida skelbė, kad mieste buvo dislokuotos didelės policijos pajėgos.

S. Cichanouskaja pareiškė, kad protestai truks „iki pergalės“. Ji pridūrė, kad pastarųjų 90 dienų parodė, kad valdžia „neteko savo legitimumo ir galios“.

Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja šeštadienį pasveikino JAV išrinktąjį prezidentą Joe Bideną su pergale ir išreiškė viltį, kad jie galės netrukus susitikti.

„Visas pasaulis stebėjo rinkimus Jungtinėse Valstijose – šalyje su visiškai funkcionuojančia demokratija, – platformos „Telegram“ kanalu rašė S. Cichanouskaja. – Tai buvo tikros idėjų, programų ir komandų varžybos, ne taip kaip Baltarusijoje, kur balsai per rinkimus buvo paprasčiausiai pavogti.“

C. Cichanouskajos nuomone, J. Bidenas „netrukus susitiks su teisingai išrinktu naujos, laisvos Baltarusijos prezidentu“. Ji pridūrė, kad daug JAV gyvenančių baltarusių balsavo už J. Bideną.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, žmonės sekmadienį buvo sulaikomi ne tik Minske, bet ir Liachavičuose, Gomelyje ir Vitebske.

Sekmadienį Minske vyko nesankcionuotas opozicijos „Liaudies valdžios maršas“. Akcijos dalyviai planavo susirinkti netoli Laisvės aikštės, tačiau teisėsaugos pareigūnai ten sulaikė keletą žmonių.

Pagrindinei protestuotojų masei pavyki susirinkti netoli stelos „Minskas – miestas didvyris“, tačiau jėgos struktūrų pareigūnai žmones išvaikė.

Minsko centre imtasi papildomų saugumo priemonių, čia atgabenta specialiosios technikos.

Baltarusijoje beveik tris mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.