Kada bus organizuojami rinkimai, jis nenurodė, tačiau pažadėjo paskelbti balsavimo datą per kelis mėnesius – po to, kai bus patvirtintas biudžetas.

„Ši įstatymų leidžiamoji valdžia neturi politinės ateities“, – per televiziją sakė Q. Torra, kalbėdamas apie savo koalicinę vyriausybę, į kurią įeina partija „Kartu už Kataloniją“ (Junts per Catalunya, JxC) ir Katalonijos kairioji respublikonų partija (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC).

„Mūsų dviejų vyriausybėje esančių partijų požiūris į kelią į nepriklausomybę trukdo tarpusavio pasitikėjimui, kurio reikia lemiamais momentais“, – sakė Q. Torra, priklausantis buvusio Katalonijos prezidento Caleso Puigdemont'o partijai JxC.

C. Puigdemont'as pabėgo iš Ispanijos, kad išvengtų teismo dėl 2017 metų Katalonijos nesėkmingo bandymo paskelbti nepriklausomybę. Tuo metu šalyje likęs jo pavaduotojas Oriolis Junquerasas vadovaujantis ERC, stojo prieš teismą ir sulaukė 13 metų laisvės atėmimo bausmės.

Ispanijoje regioniniai rinkimai vyksta kas ketveri metai. Pastarąjį kartą jie buvo surengti 2017 metų gruodį.

„Kai parlamentas patvirtins biudžetą, aš paskelbsiu rinkimų datą“, – kalbėjo Q. Torra, turėdamas galvoje maždaug du mėnesius turintį užtrukti procesą. Pastarąjį kartą regiono biudžetas buvo tvirtintas 2017 metais.

Įtampa tarp vyriausybėje esančių besivaržančių partijų išaugo pirmadienį, kai iš Q. Torros buvo atimtas parlamentaro mandatas.

Katalonijos teismas praėjusį mėnesį nuteisė Q. Torrą dėl nepaklusnumo, nes jis rinkimų kampanijos metu nepašalino separatistinių simbolių nuo viešų pastatų, ir uždraudė jam 18 mėnesių eiti bet kokias valstybines pareigas.

Rinkimų komisija nurodė parlamentui nedelsiant atimti iš Q. Torros parlamentaro mandatą, nors jis ir toliau pasiliks prezidento poste, kol Aukščiausiasis Teismas išnagrinės jo apeliaciją.

JxC nusprendė ignoruoti rinkimų komisijos nurodymą ir paprašė ERC sekti jos pavyzdžiu, tačiau ši atsisakė. ERC pareiškė, kad nepripažins sprendimų, kuriuos priimant balsavo Q. Torra, ir taip paralyžiavo parlamento darbą.

Nuo 2016 metų kartu vyriausybėje dirbančios JxC ir ERC partijos varžosi dėl vadovavimo separatistiniam judėjimui.

Apie pirmalaikius rinkimus Q. Torra pranešė artėjant svarbiam vasario 6 dienos susitikimui su Ispanijos ministru pirmininku socialistu Pedro Sanchezu, ieškant būdų separatistiniam konfliktui išspręsti.

P. Sanchezas prieš tris savaites stojo prie mažumos koalicinės vyriausybės vairo, net ir su svarbiu ERC palaikymu vos per plauką laimėjęs balsavimą parlamente.

Mainais ERC pareikalavo, kad P. Sanchezas pradėtų derybas su Katalonijos vyriausybe dėl „politinio konflikto“, bet JxC nepritarė šiam sandoriui.