Po pirmadienį vykusio Teherano laivyno raketų, skirtų priešų laivų skandinimui, bandymo Ormūzo sąsiauryje, Irano ginkluotųjų pajėgų vadas majoras generolas Ataollah Salehi pagrasino imtis veiksmų prieš JAV lėktuvnešį, jeigu jis bandys perplaukti minėtąjį sąsiaurį ir grįžti į JAV laivyno penktosios flotilės būstinę Bahreine.

„Iranas šio įspėjimo antrą kartą nekartos... priešų lėktuvnešis dėl mūsų vykdytų karinių mokymų buvo perkeltas į Omano jūrą. Nuoširdžiai rekomenduoju ir dar kartą pabrėžiu, jog JAV priklausantis lėktuvnešis nebegrįžtų į Persijos įlanką“, - Irano ginkluotųjų pajėgų vadą cituoja Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA.

„Patariu, rekomenduoju ir perspėju (amerikiečius) dėl lėktuvnešio grįžimo į Persijos įlanką, nes mes neįpratę įspėjimų kartoti daugiau nei vieną kartą“, - sakė A. Salehi.

JAV pareigūnai nedelsdami atmetė Irano grasinimus, pareikšdami, jog JAV laivyno laivai regione dislokuojami tam, kad „galėtų užkirsti kelią piktavališkiems veiksmams ir užtikrinti laivybos laisvę“.

„Irano grasinimus interpretuojame kaip vis stiprėjantį įrodymą, jog tarptautinis spaudimas pačiam Teheranui darosi nepatogus. Jie jaučiasi izoliuoti ir tokiais savo veiksmais bando nukreipti pačios šalies žmonių dėmesį nuo to, kas vyksta šalies viduje“, - sakė JAV valstybės departamento atstovė Victoria Nuland.

Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney sakė, jog Irano grasinimas „atspindi faktą, jog Teheranas nusilpo“, o Irano grasinimai uždaryti Ormūzo sąsiaurį, per kurį plukdomas daugiau nei trečdalis visos pasaulio naftos, yra ne kas kita kaip tušti žodžiai, kuriais siekiama nukreipti dėmesį nuo tikrųjų problemų.

„Tai aiškus Irano ir JAV santykius temdančios įtampos kurstymas bei dar vieno Vakarų bandymo nutraukti Irano vykdomą branduolinę programą pradžia“, - įspėja Vašingtono „Brookings“ instituto ekspertas Vali Nasras.