„A. Carteris stipriai abejoja šiuo planu, pagal kurį amerikiečių ir rusų pajėgos turi kartu numatyti smūgių į teroristines grupuotes taikinius“, – aiškina žurnalistai Helene Cooper ir Davidas E. Sangeris.

„Praėjusią savaitę A. Carteris ir kai kurie kiti JAV administracijos atstovai telefoninės konferencijos su Baltaisiais rūmais metu pasisakė prieš šį susitarimą. Prie diskusijos prisijungęs J. Kerry, būdamas nuo pasiklausymo apsaugotoje patalpoje Ženevoje, vis labiau nusiminė. Nors galiausiai po ilgas valandas trukusių debatų prezidentas Barackas Obama palaimino pastangas pasiekti susitarimą, Pentagono pareigūnų tai neprivertė pakeisti nuomonės“, – teigiama straipsnyje.

Pentagono darbuotojai net nepatvirtino, ar Pentagonas iš tikrųjų pradės vykdyti savąją susitarimo dalį, jeigu paliaubos Sirijoje ištvers septynias dienas. Konkrečiai, organizuos „neeilinį JAV ir Rusijos bendradarbiavimą, kuris numato, kad amerikiečių ginkluotosios pajėgos dalinsis su Maskva informacija apie „Islamo valstybės“ objektus Sirijoje“.

„Nesakau nei „taip“, nei „ne“, – pareiškė žurnalistams generolas leitenantas Jeffrey L. Harrigianas, vadovaujantis JAV Ginkluotųjų oro pajėgų centrinei vadavietei. – Būtų per anksti teigti, kad mes iškart įsitrauksime į šį procesą“.

Pasak leidinio, oficialūs Baltųjų rūmų asmenys taip pat išreiškė abejones. „Manau, turime pagrindo abejoti tuo, kad Rusijos pusė gali ir nori vykdyti susitarimus ta dvasia, kokia jie apibūdinami, – sakė pirmadienį, rugsėjo 12 dieną, Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Ernestas. – Bet pagyvensim, pamatysim“.

J. Kerry mano, kad JAV administracija turi pasiekti, kad Basharas al Assadas liautųsi bombardavęs civilius. „Po to, kai į karą įsitraukė Rusija, tai reiškė, kad reikia pasiekti su prezidentu Vladimiru Putinu susitarimą, pagal kurį Rusija spaus B. al Assadą, kad jis nekeltų lėktuvų į dangų“, – teigiama straipsnyje.

J. Kerry pastangos pažaboti prievartą Sirijoje ir pasiekti politinį susitarimą, numatantį B. al Assado atstatydinimą – jo asmeninio palikimo ir reputacijos klausimas.

Tačiau pasiekti susitarimą Sirijoje nelengva, nes konflikte be Vašingtono ir Maskvos dalyvauja daug kitų veikėjų. „Kuluaruose J. Kerry padėjėjams ir draugams prisipažino manantis, kad susitarimas nesuveiks. Vis dėlto, jis išreiškė pasiryžimą pabandyti, kad neatrodytų, kad jis ir B. Obama iki kadencijos pabaigos nesugebėjo sušvelninti pilietinio karo, pražudžiusio apie pusę milijono žmonių“, – rašo žurnalistai.

Pasak leidinio, nesutarimai tarp J. Kerry ir A. Carterio atspindi prieštaravimus, kurie būdingi B. Obamos kursui Sirijoje.

„Tuo metu, kai JAV ir Rusija užima agresyviausias pozicijas nuo šaltojo karo pabaigos, amerikiečių kariams staiga pareiškė, kad po savaitės jiems, galimai, teks dalintis žvalgybine informacija su vienu didžiausių priešininkų, kad būtų kartu nustatyti smūgių į „Islamo valstybės“ ir „Jabhat al-Nusra“ Sirijoje pajėgas taikinius“, – teigiama straipsnyje.

Pentagonas labiausiai nuogąstauja, kad Rusija apskaičiuos, kaip JAV naudoja žvalgybos duomenis oro antskrydžių smūgiams ir panaudos šią informaciją savais tikslais.

„Vis dėlto artimiausių J. Kerry patarėjų komanda pamanė, kad Pentagono požiūris – tai instinktyvus šaltojo karo mentaliteto pasireiškimas. Nepaisant visokios trinties su Rusija, patarėjai nusprendė, kad Rusija nenori įklimpti Sirijoje ir yra pasirengusi iki tam tikro lygmens bendradarbiauti su JAV“, – teigiama straipsnyje.