Rytų Vokietijoje pareigūnai sukelti ant kojų nuo pirmadienio, kai ankstų rytą į Dresdeno karališkuosiuose rūmuose esantį „Žaliąjį skliautą“ įsilaužę vagys įvykdė, kaip skelbia žiniasklaida, didžiausią visų laikų meno kūrinių vagystę ir brangenybių kolekcijos, priklausiusios XVIII amžiaus Saksonijos kurfiurstui, Lenkijos karaliui ir Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Augustui II.

Muziejaus atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad vagių laimikyje yra „šimtai“ deimantų ir kad tarp pavogtų daiktų yra vienas vertingiausiu eksponatų – perpetė su istoriniu 49 karatų „Dresdeno baltuoju“ deimantu.

Mažmeninės prekybos deimantais bendrovės „77Diamonds“ direktorius Tobiasas Kormindas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis deimantas gali būti vertas 10–12 mln. JAV dolerių (9,1–10,9 mln. eurų). Pasak jo, vagys „laimėjo aukso puodą“, jeigu iš tikrųjų jį pagrobė.

„Nė vienas [iš pavogtųjų] deimantų savaime nebūtų ypatingas, išskyrus vieną stambųjį – „Dresdeno baltąjį“, - aiškino ekspertas.

Šis deimantas buvo nušlifuotas XVII amžiaus pradžioje ir 1728 metais už didelę sumą nupirktas Augusto.

Tarp dingusių brangenybių taip pat yra kardas su devyniais dideliais ir 770 mažesnių deimantų inkrustuota rankena bei lankas, puoštas 662 briliantais.

Vagys išnešė 11 eksponatų, taip pat pagrobė dar trijų dirbinių atskiras dalis.

Nusikalstama gauja


Tyrėjai taip pat paskelbė saugumo kamerų nufilmuotą neįtikėtiną įrašą, kuriame matyti du vyrai. Įraše užfiksuota, kaip vienas iš jų kirviu daužo muziejaus stendą, kuriame laikytos trys papuošalų su deimantais rinkiniai.

Ankstų pirmadienio rytą, prieš įsilauždami per grotomis apsaugotą langą į rūmus, nusikaltėliai padegė netoli muziejaus esantį elektros skydą ir išjungė muziejaus signalizaciją, sakė policija.

Nors elektros tiekimas buvo atjungtas, stebėjimo kameros vis tiek nufilmavo du apiplėšimą įvykdžiusius įtariamuosius. Įraše matyti, kad nusikaltėliai patraukė tiesiai prie brangenybių vitrinos, todėl policija kelia prielaidą, kad ši vagystė buvo „tikslinga ir iš anksto suplanuota“.

„Viskas truko vos kelias minutes“, – sakoma policijos pranešime.

Po to įtariamieji pabėgo automobiliu „Audi A6“ ir iki šiol slapstosi.

Trečiadienį policija informavo, kad išnagrinėjus filmuotą medžiagą buvo padaryta išvada, jog plėšikų buvo iš viso keturi.

Pasak pareigūnų, tyrimo komisija iki trečiadienio popietės iš visuomenės narių gavo jau 205 pranešimus.

Dresdeno policijos vadovas Joergas Kubiessa sakė transliuotojui ZDF, kad šią vagystę galimai organizavo „nusikalstama gauja“.

Miesto policija pridūrė palaikanti ryšį su kolegomis Berlyne, aiškinantis galimus ryšius su panašiu apiplėšimu, įvykdytu sostinėje prieš dvejus metus.

2017 metais iš Berlyno Bodės muziejaus buvo pavogta 100 kg sverianti 24 karatų milžiniška aukso moneta. Dėl šios vagystės veliau buvo teisiami keturi vyrai, susiję su liūdnai pagarsėjusia Berlyno nusikaltėlių gauja.

Tačiau moneta iki šiol nesurasta, ir didėja susirūpinimas, kad pirmadienį iš muziejaus plėšikų išneštas lobis taip pat gali būti prarastas visiems laikams.