Įsakyme, kurį ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė grupuotės atstovas Mohammadas Naeemas, Talibano valdžia taip pat raginama atgrasyti afganistaniečius nuo išvykimo iš šalies, nes užsienyje jie esą nebus gerbiami.

„Nebauskite ankstesnio režimo tarnautojų už jų praeities nusikaltimus“, – pranešama, kad mula Hibatullah Akhundzada taip sakė šalininkams Kandahare, kietosios linijos islamistų judėjimo gimtinėje.

Talibano vadovas, kuris daugelį metų nebuvo viešai filmuojamas ir fotografuojamas, sakė, kad reikia laikytis visuotinės amnestijos, kuri buvo paskelbta po to, kai rugpjūtį islamistai perėmė valdžią.

Jungtinės Tautos, „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ kaltina Talibaną dešimtimis buvusių saugumo pajėgų ir administracijos narių nužudymų be teismo.

Trečiadienį grupuotė pareiškė, kad kovotojas, matomas plačiai paplitusiame vaizdo įraše daužantis per veidą buvusį kariuomenės vadą, bus sudrausmintas.

Tai buvo reta oficiali reakcija į dešimtis panašių ir dar baisesnių vaizdo įrašų ir vaizdų socialinėje žiniasklaidoje, kuriuose matyti akivaizdus Talibano brutalumas.

Antradienį nedidelė moterų grupė sostinėje Kabule protestavo prieš smurtą.

Tūkstančiai afganistaniečių, ypač susijusių su buvusia valdžia, stengiasi žūtbūt palikti šalį, tačiau H. Akhundzada sakė, kad Talibano pareigūnai turėtų paskatinti juos pasilikti.

„Afganai nesusilaukia pagarbos kitose šalyse, todėl nė vienas afganas neturėtų išvykti“, – jį citavo M. Naeemas.

Išvykimą dar labiau skatina žlunganti ekonomika ir humanitarinė krizė, kuri, kaip perspėja JT, grasina sukelti „bado ir skurdo laviną“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)