„Islamo emyratas įsipareigojęs laikytis su amerikiečiais pasirašyto susitarimo ir ragina kitą sutarties šalį gerbti savo įsipareigojimus ir neleisti, kad ši svarbi galimybė būtų iššvaistyta“, – sakė Talibano lyderis Haibatullah Akhundzada viename iš retų savo pareiškimų.

Jis paragino Vašingtoną „neiššvaistyti“ palankių galimybių, teikiamų susitarimo užbaigti iki šiol ilgiausią Amerikos karą. Ši Talibano žinia buvo paskelbta prieš ateinančią savaitę minimą Id al Fitro (Atsigavėjimo) šventę, užbaigiančią musulmonų šventojo pasninko mėnesį Ramadaną.

„Raginu Amerikos pareigūnus niekam nesuteikti galimybės sutrikdyti, vilkinti ir galiausiai sužlugdyti šį tarptautiniu mastu pripažįstamą dvišalį susitarimą“, – pridūrė Talibano lyderis.

Po daug mėnesių trukusių derybų Talibanas ir JAV vasarį pasirašė sutartį, numatančią, kad Vašingtonas iki ateinančių metų išves iš Afganistano visus savo karius mainais į kovotojų saugumo garantijas.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija užsibrėžė užbaigti karą Afganistane. Kad atsivertų galimybė išvesti užsienio pajėgas, amerikiečių pareigūnai spaudė Talibano ir afganistaniečių lyderius surengti taikos derybas.

Pagal susitarimą, Talibanas įsipareigojo liautis rengti atakas dideliuose miestuose ir puldinėti užsienio pajėgas, bet toliau atakuoja afganistaniečių pajėgas provincijose.

Analitikai sako, kad vasarį sudaryta sutartis Talibaną dar labiau padrąsino. Afganistano pareigūnai pranešė, kad nuo sutarties pasirašymo šalyje buvo įvykdyta daugiau kaip 3,8 tūkst. išpuolių, per kuriuos žuvo 420 civilių ir dar 906 buvo sužeisti.

Jungtinės Tautos taip pat perspėjo, kad smurto pliūpsnis lėmė civilių aukų pagausėjimą.

Talibanas suintensyvino atakas ir prieš Afganistano saugumo pajėgas, prezidentui Ashrafui Ghani įsakius atnaujinti puolamąsias operacijas po praeitą savaitę įvykdytų dviejų išpuolių, nusinešusių dešimtis žmonių gyvybių.