Praėjusį mėnesį Dohoje JAV ir Talibano atstovai pasirašė susitarimą, pagal kurį numatyta paleisti 5 tūkst. talibų belaisvių ir 1 tūkstantį į nelaisvę patekusių Afganistano pajėgų narių.

„Siekiant pratęsti šias diskusijas, Talibano grupė tiesiogiai susitiks su vyriausybe artimiausiomis dienomis Afganistane“, – skelbiama socialiniame tinkle „Twitter“.

Anksčiau abiejų šalių derybininkai buvo surengę vaizdo konferenciją, per kurią buvo sutarta iki kovo 31 dienos paleisti pirmą 100 belaisvių talibų grupę, pranešė afganų Nacionalinio saugumo taryba (NST).

„100 kalinių iki kovo 31 dienos bus išlaisvinti humanitariniais pagrindais, tokiais kaip sveikata, amžius ir pažeidžiamumas COVID-19, gavus Talibano ir kalinių garantijas, kad jie nebestos į kovą“, – tviteryje paskelbė NST.

„Siekdama surengti šias tolesnes diskusijas, Talibano komanda artimiausiomis dienomis tiesiogiai susitiks su vyriausybe Afganistane“, – pridūrė institucija.

Manoma, kad tai bus pirmas kartas, kai sukilėliai ir prezidento Ashrafo Ghani vyriausybė susitiks oficialiai.

Kalinių klausimas tapo viena pagrindinių kliūčių dabartiniame taikos proceso etape, prasidėjusiame vasario 29 dieną, kai Vašingtonas ir Talibanas pasirašė susitarimą Dohoje.

Iš pradžių A. Ghani, kuris nėra susitarimo signataras, atsisakė paleisti belaisvius, bet paskui sutiko parodyti „geros valios gestą“ išlaisvinant 1 500 sukilėlių, taip pat paskelbė planus paleisti dar 3 500 kalinių, kai prasidės taikos derybos.

Kalinių mainai laikomi tokių derybų, kurios turėjo prasidėti kovo 10 dieną, bet buvo atidėtos kilus ginčui dėl apsikeitimo belaisviais, išankstine sąlyga.

Trečiadienį Afganistano vyriausybė taip pat baigė formuoti derybininkų komandą, ruošdamasi užmegzti dialogą su sukilėliais, informavo valstybinė televizija.

Pažangos šioje srityje pasiekta praėjus dviem dienoms po to, kai JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo griežtai sukritikavo A. Ghani ir jo varžovą Abdullah Abdullah (Abdulą Abdulą) dėl nesugebėjimo pasiekti susitarimo po kontroversiškų rinkimų, po kurių A. Abdullah taip pat pareiškė pretenzijas į valstybės vadovo postą.

Siekdamas pademonstruoti savo nusivylimą Kabulu, M. Pompeo paskelbė, kad Vašingtonas tučtuojau sumažins pagalbą Afganistanui 1 mlrd. dolerių (927 mln. eurų), ir pagrasino kitąmet dar labiau apkarpyti šią paramą.

Toks JAV žingsnis tolygus stipriam smūgiui nuo donorų priklausomam Afganistanui, kurio bendrasis vidaus produktas sudaro maždaug 20 mlrd. dolerių (18,4 mlrd. eurų).