Kaip naujienų agentūrai AFP sakė vienas Europos pareigūnas, „galime patvirtinti, kad stengiamės užtikrinti minimalų buvimą vietoje“. Anksčiau laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad ES atstovybė gali būti vėl atidaryta per ateinantį mėnesį.

„Saugumo sumetimais negalime gilintis į detales “, – pareiškė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT) kartu su daugeliu ambasadų uždarė savo misiją Kabule ir evakavo savo darbuotojus, rugpjūtį Talibano pajėgoms užėmus Afganistano sostinę.

Tačiau Briuselis dabar nori užmegzti kontaktą su Talibanu, kad padėtų spręsti šaliai gresiančią humanitarinę krizę, nors ir nepripažįsta Afganistano islamistų režimo vyriausybės.

Praėjusią savaitę Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis žurnalistams sakė, kad ES narės susitarė, jog „ES minimalus buvimas Kabule yra būtinas, siekiant remti Afganistano žmones ir užtikrinti afganistaniečių, kuriems gresia pavojus, saugias keliones, tačiau tai nereiškia jokio ES pripažinimo“.

Pirmadienį Talibano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abdul Qaharas Balkhi pareiškė, kad ES misijos atidarymas būtų „tvirtas ir teigiamas žingsnis – mes jį sveikiname“.

„Kaip užtikrinamas kitų ambasadų Kabule saugumas, taip pat bus užtikrintas ir ES ambasados ir personalo saugumas “, – patikino jis.

Iki Talibanui užgrobiant valdžią šalį valdė dabar nuversta JAV palaikoma vyriausybė, o tarptautines misijas Kabule saugojo saugumą užtikrinantys kontraktininkai ir Vakarų kariai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)