Dėl tyrimo gali būti įšaldytas buvusių valstybės tarnautojų, ministrų ir įstatymų leidėjų turtas ir sąskaitos, naujienų agentūrai AFP sakė „Da Afganistan Bank“ pareigūnas, paprašęs neskelbti jo pavardės. Privataus banko vadybininkas patvirtino, kad į organizaciją buvo pasiųsta „Talibano auditorių“ komanda, kuri tikrino buvusių vyriausybės pareigūnų sąskaitas.

Nežabota korupcija buvo plačiai paplitusi valdant buvusiam prezidentui Ashrafui Ghani, dešimtys milijonų dolerių pagalbos pinigų, manoma, buvo ištraukti iš valstybės piniginės. Pats A. Ghani buvo apkaltintas pasiėmęs milijonus, kai rugpjūčio 15 d. pabėgo į Abu Dabį, Talibanui įžengus į Kabulą, bet jis neigia kaltinimus ir sako esąs pasirengęs įrodyti savo nekaltumą.

Antradienį keli Talibano pareigūnai savo socialinės žiniasklaidos paskyrose paskelbė vaizdo įrašą, kad neva parodytų, jog milijonai grynųjų pinigų ir aukso luitų buvo atgauti iš buvusio viceprezidento Amrullah Saleho rezidencijos Pandžšyro provincijoje.

Vaizdo įraše, kurio tikrumo nebuvo įmanoma patikrinti, matyti Talibano kovotojai, sėdintys ant grindų ir skaičiuojantys grynuosius pinigus bei auksą, greičiausiai rastą lagaminuose. Vienas kovotojas sako, kad jie aptiko 100 tūkstančių dolerių kitą dieną, kai Pandžšyras pasidavė Talibanui, o vėliau – dar 6,2 mln. JAV dolerių ir 18 aukso luitų. Talibanui užėmus Kabulą, A. Salehas slapstėsi Pandžšyre, atokus aukštumų slėnis buvo paskutinė provincija, kurią užėmė griežtos linijos islamistai.

Tyrimas dėl galimo nelegalaus turto pradedamas Afganistanui patiriant didžiulę grynųjų pinigų krizę, kai žmonėms iš asmeninių sąskaitų leidžiama išgryninti tik 200 dolerių ekvivalentišką sumą per dieną, net ir tam jie turi valandų valandas stovėti eilėje. Ir prieš Talibanui perimant valdžią vyriausybės atlyginimai dažnai buvo mokami pavėluotai, kaimo darbuotojams jie vėluodavo ne vieną mėnesį. Žmonės ėmėsi pardavinėti namų apyvokos reikmenis, kad gautų pinigų būtiniausioms sąskaitoms padengti, šurmuliuojantys prekių iš antrų rankų turgūs it grybai pridygo daugelyje miestų centrų.

Pasaulio bankas ir Tarptautinis valiutos fondas sustabdė Afganistano galimybes gauti finansavimą, o Jungtinės Valstijos taip pat įšaldė grynuosius pinigus, laikomus rezerve Kabului.

Ajmalas Ahmady, buvęs laikinas Afganistano centrinio banko valdytojas, praėjusią savaitę tviteryje parašė, kad šalis nebeturi galimybės gauti maždaug 9 mlrd. dolerių pagalbos, paskolų ir turto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)