Sukilėlių grupuotė šį pareiškimą anglų kalba kitą dieną po to, kai NATO pažymėjo savo kovinės misijos pabaigą per kuklią ceremoniją Kabule, organizuotą slapta dėl Talibano atakų grėsmės.

„Laikome šį žingsnį aiškiu jų pralaimėjimo ir nusivylimo ženklu, – pabrėžė Talibanas. – Amerikai, jos sąjungininkams grobikams ... kartu su visomis arogantiškomis tarptautinėmis organizacijomis buvo užtikrintas aiškus pralaimėjimas šiame neproporcingame kare.“

Talibanas, vadovavęs Afganistanui 1996–2001 metais, įnirtingai priešinosi NATO ir afganų pajėgoms 13 metų, o dabar smurtas visoje šalyje yra ypač padidėjęs.

Kaip nurodo Jungtinės Tautos (JT), šiais metais civilių aukų skaičius buvo rekordinis: Afganistane žuvo arba buvo sužeisti apie 10 tūkst. nekombatantų, iš jų 75 proc. – per Talibano išpuolius.

Nuo sausio 1-osios NATO Tarptautinių saugumo pagalbos pajėgų (ISAF) kovinę misiją pakeis „mokymo ir palaikymo“ operacija.

Afganistane liks apie 12,5 tūkst. NATO karių.

Talibano pranešime sakoma, kad grupuotė kovos, „kad būtų įkurta grynai islamiška santvarka, besąlygiškai išvarius dar likusias įsibrovėlių pajėgas“.

Prezidentas Ashrafas Ghani sakė esantis atviras taikos deryboms, bet Talibanas pareiškė „tęsiantis savo džihadą, kol Afganistane liks bent vienas užsienietis, dėvintis karinę uniformą“.