„Mes norime stiprių ir oficialių diplomatinių santykių su Vokietija“, – laikraščiui „Welt am Sonntag“ sakė Zabihullah Mujahidas.

Jis sakė, kad Talibanas norėtų finansinės paramos, humanitarinės pagalbos ir bendradarbiavimo sveikatos, žemės ūkio ir švietimo srityse iš Vokietijos, taip pat ir iš kitų šalių.

Anksčiau vokiečiai visada buvo laukiami Afganistane, laikraščiui sakė Z. Mujahidas. "Deja, jie tada prisijungė prie amerikiečių. Bet dabar tai atleista", – sakė jis.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas neatmetė, kad Berlynas atnaujins pagalbą Afganistano vystymuisi, jei Talibanas, be kita ko, sudarys plataus masto ir įtraukią vyriausybę.

Vokietija uždarė savo ambasadą Kabule ir nutraukė pagalbą vystymuisi po to, kai Talibanas perėmė šalies kontrolę.

Tačiau šalis pažadėjo humanitarinę ir skubią pagalbą pabėgėliams Afganistane ir aplinkinėse valstybėse. Ji bus teikiama per humanitarinės pagalbos organizacijas.

Europos Sąjunga šią savaitę susitarė dėl sąlygų, kuriomis ji ribota apimtimi dirbs su Talibanu.

Tarp jų – Talibano garantijos, kad Afganistane nebus suteikiamas prieglobstis teroristams, kurie galėtų rengti išpuolius prieš kitas šalis, kaip tai vyko anksčiau, pagarba žmogaus, ypač moterų teisėms, įtraukios vyriausybės sukūrimas, netrukdoma prieiga prie humanitarinės pagalbos ir leidimas išvykti užsienio piliečiams ir pažeidžiamiems afganams.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)