Ministras įspėjo dėl masinės migracijos regione ir neigiamų padarinių švietimui ir sveikatos priežiūrai šalyje.

Tai, kad vaikas badmiriauja, motina miršta dėl nepakankamos sveikatos priežiūros, eiliniai afganistaniečiai kenčia badą ar negauna medikamentų, neturi jokio politinio ar loginio pateisinimo ir kenkia JAV autoritetui, nes tai yra grynai humanitarinis dalykas, sakoma laiške.

Rugpjūčio viduryje Talibanui perėmus valdžią, nutraukta didžioji dalis pagalbos Afganistanui. Įšaldyta 9 mlrd. dolerių šalies Centrinio banko rezervų, kurių daugiausiai deponuota JAV. Prieš tai vyriausybė Kabule, anot duomenų, kasmet gaudavo 8,5 mlrd. JAV dolerių karinės ir civilinės paramos. Taip buvo finansuojama 75 proc. viešųjų išlaidų.

Jau ir prieš Talibanui perimant valdžią bloga Afganistano ekonominė padėtis toliau blogėja. Humanitarinių organizacijų duomenimis, šaliai gresia didelė humanitarinė krizė. Situaciją dar labiau aštrina sausra ir būsima žiema su augančiomis kainomis. JT įspėjo, kad nuo lapkričio daugiau kaip pusė gyventojų neturės pakankamai valgyti. Kol kas nė viena pasaulio šalis nepripažino Talibano vyriausybės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją