Šis pasiūlymas laikomas galimybe atverti kelią galutiniam taikos susitarimui Afganistane, kuris leistų Jungtinėms Valstijoms pagaliau išvesti savo karius iš šalies ir užbaigti 18 metų trunkantį karą – ilgiausią Amerikos konfliktą užsienyje.

Paliaubų pasiūlymas buvo įteiktas Vašingtono specialiajam pasiuntiniui Zalmay Khalilzadui trečiadienį Katare. Šioje Persijos įlankos valstybėje Talibanas turi politinį biurą.

Z. Khalilzadas reikalavo paliaubų, tačiau kol kas neaišku, ar Talibano pateikto pasiūlymo užteks su pertraukomis vykstančioms Talibano ir JAV deryboms dėl galutinio taikos susitarimo atnaujinti.

Anksčiau Z. Khalilzadas sakė, kad JAV ir Talibano susitarime taip pat bus numatyta pradėti derybas tarp Afganistano konflikto šalių, siekiant nustatyti Afganistanui gaires po karo. Šis planas turėtų apibrėžti tokius keblius klausimus kaip nuolatinės paliaubos, moterų ir mažumų teisės ir tūkstančių Talibano bei Kabulo karo vadams lojalių kovotojų tolesnis likimas.

Tačiau Talibanas atsisako derėtis su Afganistano vadovo Ashrafo Ghani ir premjero Abdullah Abdullah vyriausybe. Šiuo metu jie abu nesutaria, kas laimėjo praėjusių metų prezidento rinkimus. Remiantis pirminiais rinkimų rezultatais, pergalė atiteko A. Ghani, tačiau antrą vietą juose užėmęs A. Abdullah nesutinka su tokiais rezultatais. Afganistano rinkimų komisija dar turi paskelbti galutinius rinkimų rezultatus.

Praėjusį rugsėjį Talibanas ir Jungtinės Valstijos iš pažiūros jau buvo priartėję prie susitarimo pasirašymo, tačiau po Talibano įvykdytų kelių teroristinių išpuolių, nusinešusių dar vieno JAV kario gyvybę, Jungtinių Valstijų vadovas Donaldas Trumpas nurodė nutraukti derybas su Talibanu.

Per Padėkos dieną pirmą kartą netikėtai aplankęs JAV karius Afganistane D. Trumpas sušvelnino savo poziciją pareiškęs, kad talibai nori sudaryti susitarimą. Tačiau Kabulas ir Vašingtonas reikalavo, kad pirmiausia Talibanas parodytų geros valios ženklą ir atsisakytų išpuolių.

Gruodžio mėnesį Pakistane įsikūrusi Talibano vadovybė susitarė pateikti laikinų paliaubų pasiūlymą.