Dorybių skatinimo ir ydų prevencijos ministerijos parengtos gairės, kuriose transporto priemonių savininkai taip pat paraginti atsisakyti vežti galvos apdangalų nedėvinčias moterims, sulaukė griežto žmogaus teisių gynėjų pasmerkimo.

Rugpjūčio 15 dieną perėmęs valdžią Talibanas jau yra paskelbęs draudimą daugeliui moterų, dirbusių viešajame sektoriuje, grįžti į darbus, o mergaitėms vis dar yra neprieinama galimybė toliau siekti vidurinio išsilavinimo.

Tokie sprendimai priimti nepaisant to, kad griežtos linijos islamistai tarptautiniu mastu siekia sukurti nuosaikų įvaizdį, norėdami, kad būtų atnaujinta tarptautinė pagalba, sustabdyta ankstesnei vyriausybei žlugus per paskutinį JAV karių pasitraukimo etapą.

„Moterims, keliaujančioms ilgesnį nei 72 kilometrų atstumą, neturėtų būti siūlomos transporto paslaugos, jei jų nelydi artimas šeimos narys“, – sekmadienį naujienų agentūrai AFP pareiškė ministerijos atstovas Sadeqas Akifas Muhajiras, patikslindamas, kad lydintysis asmuo turi būti artimas vyriškos lyties giminaitis.

Socialiniuose tinkluose išplatintose naujose gairėse taip pat buvo nurodyta gyventojams savo transporto priemonėse nebesiklausyti muzikos.

Prieš kelias savaites ministerija paprašė Afganistano televizijos kanalų neberodyti dramų ir muilo operų, ​​kuriose vaidina moterys aktorės. Taip pat televizijos žurnalistės paragintos rengiant reportažus dėvėti galvos apdangalus.

S. A. Muhajiras sekmadienį pridūrė, kad transporto paslaugomis besinaudojančios moterys turėtų dėvėti hidžabą.

Visgi nėra žinoma, kokį apdarą Talibanas vadina hidžabu – ar tik plaukų apdangalą, veido šydą ar visą kūną dengiantį rūbą, tačiau dauguma afganų moterų jau dabar slepia plaukus po galvos apdangalais.

„Moterys verčiamos kalinėmis“

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ sukritikavo paskelbtąsias gaires.

„Ši nauja tvarka iš esmės toliau artėja prie to, kad moterys verčiamos kalinėmis“, – naujienų agentūrai AFP teigė Heather Barr, „Human Rights Watch“ direktoriaus pavaduotoja moterų teisėms.

Tai „užveria joms galimybes laisvai judėti, keliauti į kitus miestus, užsiimti verslu arba (arba) pabėgti, jei namuose patiria smurtą“, – pridūrė H. Barr.

Šio mėnesio pradžioje Talibanas savo aukščiausiojo lyderio vardu paskelbė dekretą, kuriuo nurodė vyriausybei užtikrinti moterų teisių įgyvendinimą.

Visgi dekrete nepaminėta galimybė mergaitėms mokytis.

Sekmadienį Afganistano aukštojo mokslo ministras Abdulas Baqi Haqqani pareiškė, kad valdžia svarsto šį klausimą.

„Islamo emyratas neprieštarauja moterų švietimui, tačiau nepritaria bendram ugdymui [su vyrais]“, – žurnalistams kalbėjo A. B. Haqqani.

„Dirbame kurdami islamišką aplinką, kurioje moterys galėtų mokytis <...>, tačiau tai gali užtrukti“, – kalbėjo jis, nenurodydamas, kada mergaitės galės grįžti į mokyklą ir universitetus visoje šalyje.

Moterų teisės buvo smarkiai apribotos per ankstesnį Talibano valdymą praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje.

Jos buvo priverstos dėvėti veidą dengiančias burkas, iš namų galėdavo išeiti tik lydimos vyriškos lyties palydovo, negalėjo dirbti ir mokytis.

Pagrindiniai tarptautiniai pagalbos teikėjai ne kartą nurodė pagarbą moterų teisėms kaip sąlygą paramos teikimo atnaujinimui.

JT perspėjo, kad šią žiemą Afganistanas susiduria su „bado grėsme“, ir apskaičiavo, kad 22 mln. piliečių susiduria su „ūmiu“ maisto trūkumu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)