Šįkart smurtą išprovokavo ginčas dėl vyriausybės priežiūros institucijos vadovo kandidatūros.

Vienas valdančiosios Demokratinės pažangos partijos (DPP) deputatas buvo nufilmuotas kumščiuojantis vieną opozicinės partijos narį per balsavimą dėl Chen Chu, siūlomos tapti tyrimų agentūros „Control Yuan“ (CY) prižiūrinčias kitas vyriausybės institucijas, vadove.

Propekiniškos opozicinės Kuomintango (Gomindano, KMT) nariai vėliau svaidė į parlamento pirmininko tribūną vandens pripildytus balionus, o DPP deputatai reaguodami apsivilko plastikinius apsiaustus ir laikė iškėlę kartoninius skydus.

Parlamentas Taibėjuje anksčiau garsėjo masinėmis deputatų muštynėmis, be to, prie rūmų dažnai vykdavo protestų.

Prieš ketverius metus, kai į valdžią atėjo už Taivano suverenitetą pasisakanti prezidentė Tsai Ing-wen, parlamente kilo peštynės dėl reformų politikos ir pensijų mažinimo.

Vėliau tokių konfrontacijos incidentų sumažėjo, bet per pastarąsias dvi savaites aistros vėl prasiveržė dėl sprendimo pasiūlyti 70-metę Chen Chu vadovauti „Control Yuan“.

KMT priešinasi jos paskyrimui, kuriam turi pritarti parlamentas, dominuojamas DPP.

Propekiniška partija taip pat tvirtino, kad 24 iš 27 asmenų, siūlomų CY nariais, yra glaudžiai susiję su DPP, todėl šis kandidatų sąrašas yra „visų blogiausias“ per agentūros istoriją.

„Reikalaujame iš naujo svarstyti ir reikalaujame, kad kandidatūros būtų atšauktos“, – prie CY būstinės Taibėjuje savo šalininkams sakė KMT pirmininkas Johnny Chiangas.

Chen Chu yra ilgametė žmogaus teisių advokatė. Ji šešerius metus išbuvo kalėjime, kai Taivanas buvo KMT valdoma diktatūra.

Nepaisant ryte įvykusių muštynių, balsavimas įvyko ir Chen Chu kandidatūrai buvo pritarta.

Ji sakė pasitrauksianti iš DPP, jeigu bus paskirta CY vadove, kad išlaikytų nešališkumą. Chen Chu taip pat kaltino opoziciją apšmeižus ją nepagrįstais kaltinimais.