Premjeras Su Tseng-changas ir sveikatos apsaugos ministras Chen Shih-chungas laukė savo eilės pasiskiepyti vienoje Taibėjaus ligoninėje, vietos valdžiai patvirtinus britų ir švedų farmacijos milžinės preparatą.

„Šiuo metu nejaučiu jokio skausmo... Tikiuosi, kad visi gali būti ramūs, pamatę mano būklę“, – tiesioginiame televizijos eteryje kalbėjo 73 metų Su Tseng-changas.

Anksčiau šį mėnesį kai kurios šalys – nuo Prancūzijos iki Venesuelos ir Indonezijos – laikinai sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ preparatu dėl nuogąstavimų, kad ši vakcina sukelia kraujo krešulius ir kraujo išsiliejimą smegenyse.

Tačiau daugelis valstybių atnaujino „AstraZeneca“ platinimą, Europos vaistų agentūrai (EVA) praėjusią savaitę pripažinus šį produktą – vieną pigiausių ir paprasčiausiai saugomų – „saugiu ir veiksmingu“.

Taivanas pradėjo imunizavimo vajų vietos ekspertų komitetui nutarus, kad šiuo atveju „klinikinė nauda“ nusveria šalutinių poveikių riziką.

Tačiau kai kuriems žmonėms, įskaitant gydomus hormonais ar kontraceptinėmis tabletėmis, nerekomenduojama skiepytis „AstraZeneca“ vakcina.

23 mln. gyventojų turintis Taivanas, kur iki šiol nustatyta tik 1 tūkst. COVID-19 atvejų ir mirė 10 užsikrėtusiųjų, daugelio ekspertų laikomas vienu geriausių epidemijos valdymo pavyzdžių.

Sala anksti uždarė savo sienas, įsivedė griežtas karantino priemones ir sukūrė pasaulinio lygio kontaktų atsekimo sistemą.

Tačiau Taivanui sunkiai sekasi užsitikrinti pakankamą vakcinų tiekimą – lig šiol sala gavo tik 117 tūkst. „AstraZeneca“ dozių.

Demokratiškai valdoma sala pasirašė sutartis dėl 10 mln. „AstraZeneca“ dozių įsigijimo, taip pat užsakė maždaug po 5 mln. vakcinų dozių iš JAV bendrovės „Moderna“ ir tarptautinės programos COVAX.

Vokietijos bendrovė „BioNTech“ praėjusį mėnesį pranešė tebeketinanti pristatyti Taivanui vakcinos dozių, taivaniečių sveikatos apsaugos ministrui pareiškus, kad vienas sandoris žlugo dėl „politinio spaudimo“. Toks jo pareiškimas sukėlė susirūpinimą, kad Pekinas galėjo pamėginti užblokuoti susitarimą.

Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir stengiasi diplomatiškai izoliuoti salą, be kita ko, neleisdama Taibėjui tapti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nariu.