Tiek antros kadencijos siekianti prezidentė Tsai Ing-wen, tiek jos varžovas Han Kuo-yu savo skirtingoms vizijoms dėl salos ateities pristatyti pasitelkė ir socialinius tinklus, kuriuose jaunimo simpatijas bando užsitikrinti memais.

Šeštadienį vyksiančiuose rinkimuose balsuoti galės 19,3 mln. Taivano rinkėjų, iš kurių 3,1 mln. yra jaunesni nei 30 metų, o 1,81 mln. balsuos pirmą kartą, rodo oficiali statistika.

Viešosios nuomonės apklausose pirmaujančiai Tsai Ing-wen neturėtų būti sunku palenkti į savo pusę jaunus žmones, kurie paprastai laikosi pažangesnio požiūrio į socialinius klausimus ir įtariai žiūri į Kiniją.

Kinija tebelaiko Taivaną savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga, nors žemyninė dalis ir sala gyvena atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais.

Tsai Ing-wen Demokratinės pažangos partijos (DPP) iniciatyva praėjusiais metais buvo priimtas įstatymas, įteisinęs tos pačios lyties asmenų santuokas. Taivanas tapo pirmąja Azijos valstybe, priėmusia tokį teisės aktą.

DPP taip pat vaizduoja save demokratinių vertybių gynėja nuo Pekino autoritarizmo.

Šie du klausimai yra pagrindiniai DPP koziriai stengiantis palenkti į savo pusę jaunus rinkėjus.

Vaizdo klipai internete


Šią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše, sulaukusiame daugiau nei milijono peržiūrų, Tsai Ing-wen pasitelkė jau daugelį mėnesių Honkonge vykstančius demokratijos aktyvistų protestus, kad įspėtų apie grėsmes laisvei.

Vaizdo klipo pradžioje matomi vaizdo žaidimus žaidžiantys ir šokantys jauni taivaniečiai, tačiau šias nerūpestingas scenas netrukus pakeičia niūrūs neramumų buvusioje britų kolonijoje vaizdai.

„Vos už kelių šimtų kilometrų daug jaunų žmonių krauju ir ašaromis gina savo laisves“, – sako vaizdo klipe girdimas balsas ir paragina visuomenę „garsiai ištarti, kad mes renkamės demokratiją ir laisvę“.

Kitame internete išplitusiame vaizdo įraše matomas garsus Taivano popmuzikos atlikėjas Jutoupi, repuojantis apie tai, kaip Tsai Ing-wen vyriausybė kelia atlyginimus, įteisina homoseksualių asmenų santuokas ir gina demokratiją.

„Vyriausybė dirba mūsų labui, esame laimingi, palaiminti piliečiai“, – vaizdo klipe repuoja ilgaplaukis Jutoupi, pasipuošęs trijų dalių kostiumu ir fedora.

„Nenuleidžiame galvų prieš kitus. Esame patys sau šeimininkai“, – dainuoja atlikėjas.

Analitikai sako, kad didelis jaunimo aktyvumas rinkimuose būtų palankus 63 metų Tsai Ing-wen.

Tačiau jos varžovo Han Kuo-yu socialiai konservatyvesnė Kuomintango partija taip pat medžioja jaunimo balsus.

62 metų Han Kuo-yu, pasisakančio už šiltesnius santykius su Pekinu, svarbiausiu rinkimų kampanijos akcentu tapo kaltinimai DPP, kad ji, provokuodama Kiniją, esą stato į pavojų Taivano ateitį.

Jis puoselėja be užuolankų kalbančio ir paprasto rinkėjo problemas suprantančio politiko įvaizdį, o viena iš jo pravardžių yra „Plikis“.

Neseniai pasirodęs jaunimo mėgstamoje pramoginėje pokalbių laidoje Han Kuo-yu pademonstravo gebąs iš savęs pasišaipyti, laidydamas juokus apie tai, kaip nupliko. Politikas taip pat parodė, kaip sėdėdamas lotoso pozoje moka eiti keliais.

Šį interviu platformoje „YouTube“ peržiūrėjo beveik 6 mln. žmonių.

Kai laidos vedėjas atsiprašė Han Kuo-yu už tai, kad šou metu iš jo šaipomasi, politikas atsakė: „Tęskite. Visi laimingi. Tai nėra blogai visuomenėje su laisva ir demokratine atmosfera... Turiu tik vieną prašymą – jokių pokštų apie mano šukuoseną!“

Per televizijos debatus ir susitikimus su jaunais žmonėmis Han Kuo-yu paskelbė virtinę jaunimui palankių pažadų, pavyzdžiui, užtikrinti studentų mainų programų subsidijavimą ir paskolas startuoliams.

22 metų studentas Darrenas Lu iš Gaosiongo miesto sakė pasisakantis už šiltesnius santykius su Pekinu, toddėl rinkimuose balsuos už Han Kuo-yu.

„Galėsime paskatinti ekonomikos augimą tik tuo atveju, jei į Taivaną atvyks daugiau žmonių, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Manau, tai neįmanoma be stabilių santykių su Kinija.“

Tuo metu Taibėjaus koledžo studentė Alice Wu sakė palaikanti Tsai Ing-wen.

„Manau, jos reformų politika ilguoju laikotarpiu bus naudinga jauniems žmonėms“, – sakė 20-metė.

„Jai vėl tapus lydere, pagerėtų moterų padėtis“, – pridūrė studentė.