Dešimtys tūkstančių daugiausia jaunų protestuotojų praėjusią savaitę išėjo į gatves nepaisydami potvarkio dėl ekstremaliosios padėties, draudžiančio didesnius nei keturių asmenų susibūrimus.

Policija nurodė, kad sekmadienį sostinėje protestavo apie 20 tūkst. žmonių, nors aktyvistai ir žiniasklaida skelbia kur kas didesnį dalyvavusiųjų skaičių.

Protestuotojams ruošiantis pirmadienį vėl išeiti į gatves, ministras pirmininkas Prayutas Chan-O-Cha paskelbė, kad šiuo metu atostogaujantis parlamentas bus sušauktas aptarti, kaip sumažinti įtampą.

„Pasisakome už neeilinės sesijos sušaukimą konfliktui išspręsti“, – sakė premjeras žurnalistams ir įspėjo protestuotojus nepažeidinėti įstatymo.

„Prašau protestuotojų mitinguoti taikiai. Vyriausybė jau padarė tam tikrų kompromisų“, – sakė jis.

Aiškių lyderių neturintis judėjimas ragina buvusį kariuomenės vadą Prayutą Chan-O-Cha, vadovavusį 2014-ųjų pučui, atsistatydinti. Demonstrantai taip pat reikalauja, kad būtų perrašyta kariškių parengta konstitucija. Anot jų, ši konstitucija padėjo Prayutui Chan-O-Cha suklastoti savo naudai pernai vykusių rinkimų rezultatus.

Protestuotojai taip pat kelia beprecedentį reikalavimą reformuoti labai įtakingą ir nepaprastai turtingą monarchiją.

Jie siekia, kad būtų atšauktas drakoniškas įstatymas dėl šmeižto, saugantis karalių Maha Vajiralongkorną nuo bet kokios kritikos, taip pat užtikrintas didesnis karališkųjų rūmų finansų skaidrumas, o monarchas nesikištų į politiką.

Protestų judėjimas, regis, pamažu apima visą šalį: nedidelės protesto akcijos sekmadienį vyko įvairiose Tailando vietovėse nuo Puketo pietuose iki Kon Keno rytuose.

„Apginti monarchiją“

Nuo liepos vykstantys protestai įgavo pagreitį, tačiau padėtis labiausiai paaštrėjo praėjusią savaitę, kai grupė protestuotojų apsupo karališkąjį kortežą ir rodė tris į viršų iškeltus pirštus – demokratijos simboliu tapusį ženklą iš kino trilogijos „Bado žaidynės“ („Hunger Games“) – karalienei Suthidai (Sutidai).

Dviem aktyvistams pareikšti kaltinimai pagal retai naudojamą „smurto prieš karalienę“ įstatymą. Jeigu bus pripažinti kaltais, jiems gresia įkalinimo iki gyvos galvos bausmė.

Penktadienį konfrontacija dar paaštrėjo, riaušių policijai panaudojus vandens patranką ir griežtos rankos taktiką, ir taip dar labiau supykdžius visuomenę.

Prayutas Chan-O-Cha pirmadienį perspėjo, kad vyriausybei reikia apginti monarchiją.

„Tai yra visų tailandiečių pareiga“, – sakė jis žurnalistams.

Be policijos įvykdytų sulaikymų, Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės ministerija pranešė nustačiusi daugiau nei 325 tūkst. žinučių socialiniuose tinkluose, pažeidžiančių Komputerinių nusikaltimų įstatymą, kuris, pasak kritikų, yra skirtas valdžios kritikams nutildyti.

Policija taip pat perspėjo vietos žiniasklaidos leidinius, kad jų pateikiama medžiaga, susijusi su vykstančiais protestais, bus peržiūrima dėl galimai neteisėto turinio.

Iki vidurdienio #SaveFreePress buvo populiariausia grotažymė tarp tailandiečių tviteryje – vienoje iš kelių protestuotojų naudojamų platformų savo veiksmams koordinuoti.

Tailando protestuotojai naudojasi Honkongo protestuotojų patirtimi, sukaupta per ilgus mėnesius trukusius ir kartais smurtiniais virsdavusius protestus, taip pat dėvi savadarbę apsauginę aprangą.