Mieste, kuriame gyvena apie 9 milijonai gyventojų susidarė milžiniškos spūstys, nes palikti miestą nori vis daugiau žmonių.

Pareigūnų teigimu, dėl spūsčių kelyje automobiliams tenka stovėti po 5 valandas.

Daugiau nei 1000 autobusų papildomai buvo skirta žmonėms išvykti iš miesto. Traukinių eismas sustabdytas, nes geležinkeliai apsemti. Taip pat jau užtvindyta ir 90 proc. Bankoko oro uosto takų.

Pareigūnai įspėjo, kad šeštadienį vandens lygis gali pakilti maksimaliai, nes dar priplūs vandens iš užtvindytų centrinių lygumų.

Pareigūnai padeda iš miesto evakuotis brandesnio amžiaus žmonėms, tuo tarpu jaunesni įvairiausiais būdais mėgina sprukti patys. Dalis gyventojų baiminasi dėl turto ir be priežiūros paliktų namų, todėl svarsto galimybę pasilikti mieste.

Stiprios lietaus sezono liūtys tvindo Tailandą nuo liepos mėn. Žuvo daugiau nei 370 žmonių, nukentėjo nemaža šalies dalis.

Penktadienį buvo pranešama, jog baiminamasi, kad savaitgalį smarkiai pakilus vandens lygiui, per Bankoką tekanti Čao Prajos upė gali išsilieti iš krantų, tuo tarpu šeštadienį oficialiai skelbiama, jog potvyniai netrukus atslūgs.

Bankoką užlieję potvyniai turėtų atslūgti

Šeštadienį šalies premjerė Yingluck Shinawatra, kuri anksčiau buvo perspėjusi, kad potvyniai gali trukti kelias savaites, šįkart nurodė, jog pareigūnams pavyko vandens srautą iš šiaurės nukreipti į kanalus, juosiančius sostinę iš rytų ir vakarų, praneša BNS.

"Jeigu visi uoliai dirbs..., potvynio vandenys Bankoke pradės slūgti pirmąją lapkričio savaitę", - Yingluck Shinawatra sakė per savaitinį kreipimąsi į tautą per radiją ir televiziją.

Pasak premjerės, centriniame Tailande potvynių padėtis pagerėjo, o vandens kiekis, tekantis Bangkoko pagrindine upe Čao Fraja, sumažėjo.

Du mėnesius dirbanti Y. Shinawatros administracija sulaukė visuomenės kritikos dėl prieštaringų perspėjimų apie potvynių pavojaus mastą.

Trečią potvynių dieną Bankoke buvo nesmarkiai užlieti tik paupyje esantys rajonai, įskaitant Didžiuosius rūmus, o jūros potvynis tesiekė 2,5 metro ir buvo mažesnis negu tikėtasi. Didžiojoje miesto dalyje buvo sausa.

"Nesu per daug susirūpinęs. Vandens tik šiek tiek. Čia ne taip, kaip už Bankoko ribų", - sakė 32 metų Sidafatas Ausanarasamis, stovinti kitapus smėlio maišų pylimo priešais savo pintų dirbinių krautuvėlę Kinų kvartale.

"Tai kenkia mano verslui. Niekas nieko neperka", - jis pridūrė juokdamasi, o vaikai žaidė vandenyje, kuris gatvėje siekė jiems iki kelių. Oranžines skraistes dėvintys budistų vienuoliai šį vaizdą fotografavo savo mobiliaisiais telefonais.

Kol kas labiausiai nukentėjo Bankoko gyvenamieji rajonai miesto šiauriniame pakraštyje, taip pat vakarinis Čao Frajos upės krantas - ten vanduo vietomis siekė iki juosmens.

Vyriausybė paskelbė perkelianti pagalbos nukentėjusiems nuo potvynio centrą iš sostinės antrojo oro uosto Don Muango rajone, kai dėl pakilusio vandens lygio jame dingo elektra.

Dešimtys tūkstančių gyventojų paliko Bankoką, daugelis išvyko į pajūrio kurortus, kuriems negresia potvyniai, kai vyriausybė specialiai paskelbė penkias nedarbo dienas.

Nepaprastai smarkių musoninių liūčių sukelti potvyniai Tailandą niokoja jau pastaruosius tris mėnesius. Stichija nusinešė mažiausiai 381 žmogaus gyvybę ir apgadino milijonus namų, daugiausiai šalies šiaurėje ir centrinėje dalyje.

Pentagonas nurodė, kad Tailandas paprašė vieno JAV eskadrinio minininko ilgiau pasilikti pagrindiniame šalies uoste, kad du amerikiečių sraigtasparniai galėtų atlikti žvalgybą labiausiai nuo potvynių nukentėjusiuose regionuose.

Daugelio pagrindinių Tailando kurortų ir svarbiausio tarptautinio oro uosto potvyniai nepaveikė, tačiau kai kurios šalys, tarp jų ir JAV bei Didžioji Britanija, patarė savo piliečiams be didelio reikalo nevykti į Bankoką.

24 metų prancūzas turistas Philippe'as Ponelis, pirmąkart atvykęs į Tailandą, fotografavo, kaip ir daugelis kitų, užlietas gatves Kinų kvartale.

"Manau, Bankoko žmonės visiškai nesibaimina potvynių. Jie tiesiog gyvena, kaip yra pratę. Mačiau žmones, gaminančius valgį gatvėse, o aplink juos visur vanduo", - pasakojo jis.

2011 10 29