Tai – M113 šarvuotas pėstininkų transporteris. Ši 1960 metais sukurta mašina atliko „mūšio lauko taksi“ funkcijas – vežiojo pėstininkus. Tokio tipo mašinos vis dar naudojamos ne vienose karinėse pajėgose, įskaitant ir Lietuvos, tačiau jos jau yra gana senos. JAV po truputį savo M113 transporterius keičia naujesniais, tačiau ir senos mašinos gali būti naudingos.

Nuotraukoje viršuje matote M113, kuris nori būti tanku. Tiksliau, juo apsimetinėja. Ir ne bet kokiu, o rusų pagrindiniu kovos tankų T–72B3. Taip transporteris buvo modifikuotas pietų Vokietijoje, tačiau tokie triukai yra žinomi ir kitose šalyse.

Senos šarvuotos mašinos tampa priešų tankais. Tam tereikia stiklo pluošto, skartos ir plastiko. Sukurtas antstatas nėra funkcionalus, tačiau jame galima sumontuoti ir šūvių imitavimo sistemas. Kaip jau supratote, taip modifikuotas M113 dalyvauja apmokymuose ir pratybose, kur atlieka priešo tanko vaidmenį.

Tai yra gana logiškas senos technikos panaudojimo būdas. Mokyti karius naudotis M113 transporteriais šiais laikais prasmės liko nedaug. Pėstininkai šiuos transporterius jau pakeitė kur kas modernesnėmis „M2 Bradley“ kovos mašinomis. M113 dar naudoja inžinierių būriai, bet ir jie juos greitai pakeis AMPV mašinomis. Taigi, M113 keliaus į muziejus, tačiau prieš tai dar gali padėti pratybose.

Tankais persirengę transporteriai imituoja priešo pajėgų judėjimą. Kariai mokosi strategijos, kaip išvengti priešo tanko keliamo pavojaus ir jį sunaikinti. Šūvių imitavimo sistema šioms pratyboms suteikia tikroviškumo. T–72B3 yra gausiai naudojama Rusijos karinėse pajėgose. Gamybos apimtimis po Antrojo pasaulinio karo T–72 prilygo tik T–54/55. Skaičiuojama, kad iš viso buvo pagaminta daugiau nei 25 tūkstančiai įvairių modifikacijų T–72 tankų. Jie naudojami labai gausiai, todėl pasiruošimas kovai prieš juos yra labai svarbus.