Mažai kas tikisi, kad E. Rachmonas per balsavimą susidurs su kokiomis nors kliūtimis. Valdžioje jis yra beveik tris dešimtmečius, ir pagal valdymo laiką gali aplenkti Kazachstano, kitos Vidurio Azijos valstybės, ilgametį lyderį Nursultaną Nazarbayevą, kuris pernai kovą atsisakė prezidento posto.

Naujos septynerių metų kadencijos siekiančiam autoritarui E. Rachmonui iššūkį rinkimuose meta keturi kiti kandidatai, tačiau visi jie laikomi statytiniais.

Rinkimų apylinkės atsidarė 6 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku, jos veiks iki 20 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku. Rezultatų tikimasi sulaukti pirmadienio rytą.

Dauguma naujienų agentūros AFP sostinėje Dušanbėje kalbintų rinkėjų sakė ketinantys savo balsą atiduoti už E. Rachmoną ir praktiškai negalėjo įvardinti kitų kandidatų.

Studentas Abducholikas Faizovas teigė, jog to buvo galima tikėtis, ir šypsodamasis prognozavo, kad „vėl nugalės tas, kuris visuomet nugali“.

„Akivaizdu! Mes vis dar laukiame laisvų rinkimų“, – paaiškino jis.

Nors ginčijami rinkimai kaimyninėje Kirgizijoje ir kitoje buvusioje sovietinėje šalyje Baltarusijoje išprovokavo ten didžiulius protestus, panaši tendencija Tadžikistane atrodo mažai tikėtina.

Valstybinė žiniasklaida vaizduoja E. Rachmoną kaip lyderį, atnešusį stabilumą į šalį po 10-o dešimtmečio pilietinio karo, per kurį vyriausybės pajėgos kovojo su įvairia opozicija, įskaitant islamistų kovotojus.

2016 metais priimti konstitucijos pakeitimai leido „Taikos ir tautinės vienybės įkūrėjui, tautos lyderiui“, kaip oficialiai vadinamas E. Rachmonas, neribotą kadencijų skaičių dirbti valstybės vadovo poste.

Teisių grupės atkreipė dėmesį, kad nuo tada, kai įsigaliojo pokyčiai, suintensyvėjo susidorojimas su opozicija, žiniasklaida ir pilietine visuomene.

Valstybinio darželio direktorė Saida Rachimova sakė besitikinti, kad E. Rachmonas dar ilgai bus Tadžikistano vadovas.

„Mes juo tikime, pasitikime juo“, – kalbėjo ji.

Moteris sakė, kad vyriausybei derėtų padidinti švietimo sistemos darbuotojų atlyginimus ir pensijas, kurie dabar yra itin maži.

„Viskas yra kaip niekad sunku“, – teigė S. Rachimova.