Kaip rašo nytimes.com, šiuo interviu siekta kiek sušvelninti plieninį V. Putino įvaizdį. Iš jo galima spėti, kad dvi suaugusios prezidento dukterys gali būti palengva įtrauktos į viešą V. Putino gyvenimą.

Rusijoje nėra tvirtų pirmosios šeimos įsitraukimo į viešąjį gyvenimą tradicijų. Sovietų Sąjungos ir vėliau Rusijos lyderiai šiuo atžvilgiu pasižymėjo skirtingu požiūriu. Buvęs šnipas V. Putinas didžiąją laiko dalį savo dukterų į viešąjį gyvenimą netraukė.

Retkarčiais jis su meile prakalbdavo apie savo dukteris, o praėjusiais metais pranešė tapęs seneliu. Visgi per savo valdymo laikotarpį V. Putinas išlaikyti siekė šeiminio gyvenimo privatumą, o tuo metu valstybinė televizija rodė jo laisvalaikio apžvalgą – jis vienas leido laiką gryname ore Sibire, leidosi į žygius ar jodinėjo, neretai būdavo be viršutinės aprangos dalies.

Rusijos dienraštis „Vedomosti“ pranešė, kad gruodžio 4 d. eteryje pasirodęs ir vėliau pakartotas interviu buvo pirmasis pokalbis su Katerina Tichonova. Rusijos ir Vakarų žiniasklaidoje buvo dažnai informuojama, jog ji yra jaunesnioji V. Putino duktė, nors pats V. Putinas to niekada viešai nepripažino.

„Didžiulis įvykis mūsų Bizantijoje“, – „Facebook“ rašė vienas politinei opozicijai priklausantis rusas.

Televizijos laidoje K. Tichonovos buvo teiraujamasi apie jos darbą – moteris yra mokslinio instituto vadovė. Laidoje buvo rodoma mokslininkų grupė, kurianti smegenų bangas nuskaitančius įrenginius. Ši apžvalga, tokio pat pataikaujamojo pobūdžio, kaip ir V. Putino laisvalaikio atveju, mokslinius tyrinėjimus pavaizdavo kaip itin įspūdingus, novatoriškus ir gyvybiškai svarbius Rusijos technologijų raidai. K. Tichonova parodyta kaip būsimoji Rusijos mokslo čempionė.

Jos pasirodymas valstybinėje televizijoje leidžia prognozuoti būsimą viešą vaidmenį prezidento šeimoje. Prezidento artimieji – sudėtinga Rusijos politinės kultūros tema dar nuo Sovietų Sąjungos laikų, interviu telefonu sakė Niujorko „Naujosios mokyklos“ tarptautinių santykių profesorė ir buvusio Sovietų Sąjungos lyderio Nikitos Chruščiovo anūkė Nina Chruščiova.

Josifas Stalinas savo šeimą laikė atokiai nuo visuomenės akių, netgi ir skatindamas kariuomenėje tarnaujančius savo sūnus. Tačiau, kaip pažymi N. Chruščiova, 1959-aisiais N. Chruščiovas į Jungtines Valstijas keliavo drauge su savo šeima. Prezidento Boriso Jelcino duktė dešimtajame dešimtmetyje buvo viešas asmuo, tačiau V. Putino požiūris į šeimą buvo kitoks.

Svyruojančių V. Putino reitingų fone išryškėja aiškus poslinkis – „noras parodyti, kad šeima įsitraukusi į Rusijos kūrimą, kad yra ne vien Kremliuje sėdintis V. Putinas“, aiškina N. Chruščiova. „Siekiama pažymėti, kad jo mergaitė, jo šeima palieka žymę moksle ir Rusijos ateityje“, – įsitikinusi ji.

Jaunesniajai V. Putino dukteriai, kurios mergautinė pavardė – Jekaterina Vladimirovna Putina, dabar 32-eji. Ji gimė, kai V. Putinas dirbo šnipu Vokietijoje.
Jos motina Liudmila Putina maždaug V. Putino valdymo viduryje iš esmės pradingo iš visuomenės akiračio. 2013-aisiais jiedu išsiskyrė. Kaip pranešama, moteris ištekėjo antrąkart.

N. Chruščiovos teigimu, K. Tichonovos atsiradimu televizijoje siekiama rusams parodyti, kad „jų labui darbuojasi daugiau negu vienas Putinas”.

K. Tichonovos interviu televizijos laidoje vyko priešais ekraną, kuriame buvo matyti galvos, greičiausiai prijungtos prie elektrodų, grafinis vaizdas. Įjungus šiuos įrenginius, jos teigimu, „galima iš tiesų tvirtinti, kad žmogus tuo pačiu metu suvokia savo ir technologijų potencialą“.

Rusijos dienraštis RBK 2015-aisiais pranešė apie K. Tichonovos veiklą tyrimų institute „Innopraktika“, o vėliau naujienų agentūra „Reuters“ informavo, kad K. Tichonova yra V. Putino duktė, besislepianti po fiktyvia pavarde.

Valstybinė naftos kompanija „Rosneft“ iš dalies finansavo K. Tichonovos institutą, teigia nepriklausomas Rusijos naujienų portalas „The Bell“.

Kremlius atsisakė komentuoti K. Tichonovos tapatybės klausimą. Televizijos laidoje ji buvo pristatyta kaip „Innopraktika“ direktorė ir Maskvos valstybinio universiteto Matematinių kompleksinių sistemų tyrimų instituto vadovo pavaduotoja“.

K. Tichonovos santuoka su rusų investuotoju Kirilu Šamalovu kėlė susirūpinimą dėl galimo interesų konflikto, kai Rusijos valstybinis pensijų fondas suteikė 1,54 milijardo eurų dydžio žemesnę nei rinkos vertė paskolą „Sibur“ – naftos pramonės kompanijai, kuri tuo metu iš dalies priklausė Kirilui Šamalovui.

Kaip pranešė „Bloomberg News“, K. Tichonova ir K. Šamalovas išsiskyrė. „Sibur“ paneigė bet kokius konfliktus, susijusius su paskolos gavimu. Šis klausimas politine prasme yra jautrus, mat Kremlius šiemet paskelbė apie pensijų rezervo trūkumą ir padidino pensinį amžių, o toks žingsnis sukėlė protestus.

Birželį kitas valstybinis televizijos kanalas „Rosija 1“ rodė interviu su moterimi, kuri, manoma, yra kita V. Putino duktė. Moteris taip pat prisidengusi išgalvota pavarde – Marija Voroncova. Interviu buvo apie jos darbą – moteris dirba vaikų endokrinologe. 2016-aisiais rusų žurnalas „The New Times“ pranešė, kad M. Voroncova yra vyresnioji V. Putino duktė.

2017-aisiais savo išsamiausiame paaiškinime dėl jo dukteris supančios paslapties V. Putinas išreiškė troškimą, jog jo anūkai „gyventų kaip paprasti žmonės“ ir nepapultų į visuomenės akiratį.

„Matote, esmė ta, kad aš nenoriu, jog jie augtų tarsi karališkosios šeimos princai“, – aiškino V. Putinas, atsakydamas į televizijos laidoje, kurioje žiūrovai gali telefonu pateikti savo klausimus, išsakytą pasiteiravimą.

„Jiems reikia normalios aplinkos ir įprastinio bendravimo su kitais vaikais. Tą pačią minutę, kai aš atskleisiu jų vardus ir amžių, juos iš karto atpažins ir tuomet jau niekados nebepaliks ramybėje“, – pareiškė V. Putinas.

Jis tikinp, kad jo dukterys „dirba mokslo ir švietimo srityje“ ir „gyvena normalų kasdienį gyvenimą“.