Apie tai tut.by pranešė jos pagalbininkė. Jos teigimu, S. Aleksijevič išvykimas nesusijęs su baudžiamąja byla prieš Koordinacinę tarybą.

„Kodėl Sviatlana Aliaksandrovna turėtų išvykti iš savo šalies visam laikui? Nieko panašaus, ji išvyko savo asmeniniais reikalais. Ji turi suplanavusi susitikimų, knygų mugę Švedijoje, Sicilijoje jai įteiks apdovanojimą“, – nurodė S. Aleksijevič padėjėja.

Kaip pranešė „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“, rašytoja vyksta planinio patikrinimo pas gydytoją, kuris seniai ją konsultuoja.

Rašytojos atstovė duodama interviu „Laisvės radijui“ patikslino, kad S. Aleksijevič išvažiavo į Vokietiją gydytis. Kelionė, pasak jos, buvo suplanuota iš anksto.

„Ji dar prieš du mėnesius turėjo vykti pas gydytoją, bet jai sutrukdė koronavirusas, paskui – politiniai įvykiai. Po gydymo Vokietijoje ji ketina aplankyti Italiją, kur buvo apdovanota premija. Į Baltarusiją rašytoja planuoja grįžti po mėnesio. Savo veiklos Koordinacinės tarybos sudėtyje ji neatsisako“, – teigė „Laisvės radijo“ pašnekovė.

Lig šiol visi Tarybos nariai, išskyrus S. Aleksijevič, yra sulaikyti arba pasitraukė į užsienį.

Rugsėjo pradžioje S. Aleksijevič bute budėjo 16 aukštų ES šalių diplomatų – savo buvimu jie stengėsi užkirsti kelią opozicinės Koordinacinės tarybos narės sulaikymui.

Tokių veiksmų imtasi po to, kai į moters butą bandė patekti nežinomi asmenys.

Žurnalistams ji pasakojo, kad jau ryte sulaukė perspėjimo, kad prie jos durų kažkas budi. Rašytoja tuomet patikino, kad išvykti iš šalies neketina.

Rugpjūčio 26 dieną ji buvo iškviesta į apklausą Baltarusijos tyrimų komitete kaip liudininkė Koordinacinės tarybos byloje ir tuomet atsisakė duoti parodymus.

Baltarusijoje jau daugiau nei mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Koordinacinė taryba buvo įsteigta siekiant užtikrinti taikų valdžios perdavimą, pagrindinei opozicijos kandidatei Sviatlanai Cichanouskajai nepripažinus A. Lukašenkos perrinkimo šeštai kadencijai.

Į Koordinacinės tarybos prezidiumą įėjo Nobelio literatūros premijos laureatė S. Aleksijevič, tarptautinio tarpininkavimo paslaugų bendrovės įkūrėja Lilija Vlasava, Minsko traktorių bendrovės (MTZ) streiko komiteto pirmininkas Siarhejus Dylevskis, teisininkas Maksimas Znakas, S. Cichanouskajos patikėtinė Volha Kavalkova, prie rinkimų neprileisto kandidato Viktaro Babarykos štabo koordinatorė Maryja Kalesnikava ir buvęs Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro direktorius Pavelas Latuška.

A. Lukašenkos vyriausybė Koordinacinę tarybą kaltina antikonstituciniais veiksmais ir dėl jų iškėlė bylą, numatančią iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.