Daugiausiai reprezentacinis prezidento postas, susijęs su atstovavimo užsienyje funkcija, kasmet skiriamas vis kitam iš septynių Federalinės Tarybos ministrų.

Federalinėje Taryboje, turinčioje vykdomąją valdžią šioje turtingoje Alpių valstybėje, 59 metų S. Sommaruga yra ministrė, atsakinga už aplinkos apsaugą, susisiekimą, energetiką ir ryšius.

Ji yra Tarybos narė nuo 2010 metų ir anksčiau yra dirbusi teisingumo ministre.

S. Sommaruga prezidento postą perėmė iš finansų ministro Ueli Maurerio, priklausančio dešiniajai Šveicarijos liaudies partijai (SVP).

Pagal vadinamąją valdžios pasidalijimo „stebuklingąją formulę“, galiojančią nuo 1959 metų, šešias vietas kabinete yra po lygiai pasidalijusios SVP, Socialistų partija ir dešiniosios pakraipos Laisvoji demokratų partija (PLR), o septintoji Federalinės Tarybos vieta priklauso centristinei Krikščionių demokratų partijai.

Žaliųjų partija, pasiekusi istorinę sėkmę per spalį vykusius federalinius rinkimus, tvirtino esanti nusipelniusi vietos ministrų kabinete, bet kol kas nesugebėjo jos užsitikrinti.

Šveicarijos konfederacijoje valdymas yra smarkiai priklausomas nuo konsensuso, o daugelis sakė nenorį, kad vyriausybėje nebeliktų krikščionių demokratų, dirbusių kabinete nuo „stebuklingosios formulės“ įvedimo 1959 metais ir atstovaujančių centristų blokui.