Šveicarijoje, kaip ir daugelyje Europos šalių, didėja pyktis dėl apribojimų ir spaudimo skiepytis, kuriais siekiama suvaldyti pandemiją.

Tačiau šalyje, garsėjančioje kompromisų kultūra, kurioje referendumai vyksta kas kelis mėnesius, vykstant mandagiems ir dalykiškiems debatams, dėl artėjančio balsavimo išaugusi įtampa sukėlė šoką.

Policija sustiprino kelių politikų, tarp jų ir sveikatos apsaugos ministro Alaino Berset'o, apsaugą, nes jie sulaukė gausybės įžeidinėjimų ir grasinimų nužudyti.

„Nuo pandemijos pradžios padaugėjo grasinimų, kurie yra nematyto piktumo“, – AFP sakė federalinė policija.

Be to, aplink vyriausybės ir parlamento pastatus Berne buvo pastatytos tvoros, siekiant juos apsaugoti nuo antiskiepininkų protestuojų.

Tokie protestai, kurių metu skanduojama „Laisvė! Laisvė!“, vis dažniau vyksta visoje šalyje.

Jiems dažnai vadovauja vadinamieji „Freiheitstrychler“, arba „Laisvės skambintojai“ – vyrai, apsirengę baltais marškiniais, ant kurių išsiuvinėti edelveisai, ir nešini dviem dideliais karvių varpais, pakabintais ant jungo, laikomo ant pečių.

Juos sekančios minios, pasak sociologų, yra gana įvairios, nors jaunų vyrų su polinkiu į kraštutinę dešinę politinio spektro pusę bene daugiausia.

Kai kurie protestai baigėsi smurtiniais susirėmimais su policija, kuri, siekdama sutramdyti minią, turėjo panaudoti gumines kulkas ir ašarines dujas.

Ženevoje dirbantis politologas Pascalis Sciarinis AFP sakė: „Tokio masto protestų dar nėra buvę“.

Jis pastebėjo, kad Šveicarijoje, garsėjančioje savo tiesioginės demokratijos sistema, „egzistuoja institucinės nuomonių raiškos priemonės, kurios sušvelnina agresyvesnes protesto formas“.
„Tačiau kai matome, kas vyksta gatvėse, akivaizdu, kad elgesys keičiasi“, – sakė jis.

Šveicarija tapo tokia pat šalimi kaip ir bet kuri kita, – sakė jis. – Tai nebėra sutarimo teritorija, kaip vis dar mums patinka manyti“.

Apžvalgininkai perspėja, kad tokiomis sąlygomis sekmadienį vyksiantis balsavimas gali padidinti įtampą ir net sukelti smurto protrūkį tarp antiskiepininkų, jei rezultatai bus nepalankūs jiems.

Tai bus jau antras kartas per mažiau nei šešis mėnesius, kai šveicarai turi balsuoti dėl vyriausybės atsako į pandemiją. Birželį 60 proc. rinkėjų pritarė nacionalinių priemonių pratęsimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)