„Jei mes rimtai ketiname padėti atstatyti Ukrainą, turime pagalvoti, kaip tai finansuosime“, – sakė ministras, pridurdamas, kad Vakarų šalys svarsto galimybę konfiskuoti Rusijos turtą.

I. Cassis pažymėjo, kad Šveicarija įšaldė 7,5 mlrd. frankų (8,2 mlrd. JAV dolerių) vertės Rusijos turto, tačiau pagal Šveicarijos įstatymus jis negali būti konfiskuotas. Norint pakeisti šį įstatymą, tikriausiai reikėtų surengti referendumą.

„Negalime paimti mums nepriklausančių pinigų tik todėl, kad manome, jog tai morališkai teisinga. Nuosavybės teisė yra pamatinis dalykas“, – sakė Šveicarijos užsienio reikalų ministras.

Tuo tarpu, kaip pažymi leidinys NZZ, Šveicarijos bankai griežtai pasisako prieš Rusijos turto perdavimą Ukrainai. Jie mano, kad „nuosavybės teisių nepaisymas pakenks Šveicarijos, kaip finansų centro, pozicijai“.

„RBC-Ukraina“ primena, kad Vokietija yra pasirengusi panaudoti milijardus eurų iš įšaldyto Rusijos turto Ukrainos atstatymui, kai bus išspręstos teisinės problemos.

O Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas pareiškė, kad už sugriautą Ukrainos infrastruktūrą turėtų sumokėti tik Rusija. Todėl ES turi sukurti mechanizmus, kurie leistų nukreipti konfiskuotą turtą nuostoliams kompensuoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją