Marta Čumalo iš Ukrainos, Narges Mohammadi iš Irano ir Eren Keskin iš Turkijos buvo pagerbtos už „pastangas kovojant už moterų laisvę amžiuje, kai žmogaus teisėms kelia grėsmę karas, smurtas ir priespauda“, sakoma Olofo Palmės atminimo fondo pranešime.

Psichologė ir feministė M. Čumalo buvo paminėta kaip viena iš nevyriausybinės organizacijos „Moterų perspektyvos“, propaguojančios moterų teises ir kovojančios su smurtu prieš moteris, įkūrėjų.

„Nuo 2014 metų, o ypač nuo 2022 metų, kai Rusija pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą, Marta Čumalo aktyviai dalyvauja didinant informuotumą apie karo padarinius ir tenkinant jo aukų poreikius“, – teigė fondas.

Žurnalistė ir žmogaus teisių aktyvistė N. Mohammadi „yra pagrindinė figūra kovoje už moterų teises ir žodžio laisvę Irane“, teigė žiuri.

Ji buvo viena iš Irano nacionalinės taikos tarybos steigėjų. Dėl savo dalyvavimo kovoje už moterų teises „ji ne kartą buvo suimta ir kelis kartus sėdėjo kalėjime“. Fondas nurodė, kad ji įkalinta nuo 2021 metų lapkričio, po to, kai buvo nuteista už „propagandinę veiklą, nukreiptą prieš valstybę“.

Žmogaus teisių gynėja Eren Keskin buvo pagerbta už tai, kad dešimtmečius gynė savo šalyje diskriminuojamus asmenis, įskaitant „etnines mažumas, LGBTQI+ asmenis ir pabėgėlius“.

Žiuri pažymėjo, kad jai buvo grasinama mirtimi, ji buvo persekiojama, „taip pat buvo įkalinta už savo įsitikinimus“, todėl „Amnesty International“ ją pavadino „sąžinės kaline“.

Apdovanojimo ceremonija vyks vasario 1 dieną Stokholme.

Olofo Palmės premija – tai kasmet teikiamas 100 tūkst. JAV dolerių vertės prizas, kurį skiria Olofo Palmės atminimo fondas. Jis įkurtas siekiant pagerbti 1986 metais Stokholme nužudyto Švedijos socialdemokratų ministro pirmininko Olofo Palmės, atviro tarptautinio masto žmogaus teisių gynėjo ir aršaus JAV dalyvavimo Vietnamo kare priešininko, atminimą.

Nuo 1987 metų šiuo apdovanojimu pagerbiami žmogaus teisių gynėjai visame pasaulyje, įskaitant Kongo DR gydytoją ir Nobelio taikos premijos laureatą Denisą Mukwege, buvusį Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Kofį Ananą ir „Pentagon Papers“ dokumentų viešintoją Danielį Ellsbergą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją