Qiao Jianjunas, buvęs Kinijos valstybinės grūdų administracijos pareigūnas, nuo 2011 metų gyvenęs daugiausiai Jungtinėse Valstijose, yra ieškomas Pekino vyriausybei vykdant didelio masto kovos su korupcija kampaniją.

Jis kaltinamas daugiau nei 200 mln. juanių (25,9 mln. eurų) pasisavinimu, skelbiama Kinijos pareigūnų Švedijai pateiktuose dokumentuose.

Qiao Jianjunas šiuos kaltinimus neigia ir sako, kad į Pekino tarnybų akiratį pateko po 2010 metų, kai įstojo į „Kinijos demokratijos partiją“.

„Jis neigia (inkriminuojamus) nusikaltimus ir yra persekiojamas Kinijos valdžios tik todėl, kad jie mano, jog jis nėra ištikimas (Komunistų) partijai“, – sakė jo advokatas Hendrikas Olssonas Lilja naujienų agentūrai AFP.

Švedijos aukščiausios instancijos teismas įžvelgė „realų pavojų“, kad kaltinamajam gali būti skirta mirties bausmė, o Kinijos valdžios pateiktų garantijų neužtenka, kad galima būtų pateisinti jo ekstradiciją.

„Aukščiausio Teismo vertinimu, kyla pavojus, kad jis bus persekiojamas dėl savo politinės veiklos ir kad elgesys su juo prieštaraus Europos žmogaus teisių konvencijai“, – sakoma teisėjo Petterio Aspo pareiškime.

„Dėl šių išvadų ekstradicija nėra galima“, – priduriama jame.

Qiao Jianjunas buvo sulaikytas ir suimtas Švedijoje 2018 metų birželį Kinijos prašymu.

2019 metų birželio 19 dieną kinas buvo paleistas ir po savaitės vėl suimtas, šį kartą JAV prašymu. Amerikiečiai jį įtaria plovus pinigus 2015 metais.

Švedija prašo JAV iki rugpjūčio 2 dienos pateikti išsamesnės informacijos apie jo įtariamus nusikaltimus, kad galėtų svarstyti jo išdavimą Jungtinėms Valstijoms.

Oficialiai galutinį sprendimą dėl asmenų ekstradicijos priima Švedijos vyriausybė, tačiau ji yra įpareigota laikytis Aukščiausiojo Teismo išvadų.