Švedijos televizija TV4 parodė dokumentinį filmą apie tai, kaip Vokietijos nacių partijos narys Walteris Sommerlathas perka gamyklą iš žydo Efimo Wechslerio.

Sandoris sudarytas, remiantis Niurnbergo įstatymais, suvaržiusiais žydų teises. Gamykloje buvo gaminami šautuvai ir tankų dalys.

1976 m. ištekėjusios karalienės tėvas vokietis neigė, jog yra priklausęs Nacių partijai, o vienas Švedijos laikraštis rašė, kad jis įstojo į partiją 1934 m.

Šiais metais rodytame dokumentiniame filme karalienė Silvija pirmą kartą viešai pareiškė, kad tėvas nebuvo politiškai aktyvus.

„Tiesa, kurios karalienė Silvija nenori sakyti <...>, yra tokia, kad jis 1934 m. gruodžio 1 d. įstojo į Hitlerio nacių partiją, – teigė švedų žurnalistas Bosse Schonas. – Karalienės Silvijos tėvas tuo metu dirbo Brazilijoje Vokietijos kompanijoje „Acos-Burderus-do Brasil-Ltda“, kuri karo metais nacistinėje Vokietijoje naudojo kalinių darbo jėgą.“

Vėliau W. Sommerlathas grįžo į Berlyną ir 1939 m. gegužės 24 d. perėmė gamyklą „Wechsler & Hennig“. Rasti dokumentai rodo, kad jis įsigijo gamyklą už tuo metu žemiausią kainą. Žydams reikėjo pinigų, kad galėtų pabėgti iš Vokietijos.

Karalienė bandymai užglaistyti tėvo praeitį, susijusią su naciais, sulaukė aštrios Vokietijos ir Švedijos žiniasklaidos kritikos.