„Šios atmainos plitimo greitis labai didelis“, – sakė Švedijos epidemiologas Andersas Tegnellis antradienį kalbėdamas jungtinėje spaudos konferencijoje apie koronaviruso vystymąsi ir pandemijos situaciją.

Apie tai šios dienos straipsnyje informuoja Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT.

„Plitimo greitis nėra toks, kaip atrodo kai kuriose kitose šalyse, tačiau kelias savaites, deja, kilimas gana akivaizdus. Kilimo lygis tikrai yra per aukštas“, – kalbėjo A. Tegnellis.

Naujų užsikrėtimų skaičius Švedijoje vėl didėja.

„Sulaukime priemonių paketo, kuris bus pristatytas rytoj“, – sakė vyriausiais epidemiologas ir pažymėjo, kad nacionalinės iniciatyvos gali tapti aktualios, tačiau nenorėjo atskleisti detalių, kokių žinių galima sulaukti rytoj.

Mutacijos plinta

Tuo pačiu metu pranešama apie naujų viruso mutacijų atvejų Švedijoje augimą. Švedijos visuomenės sveikatos agentūros duomenimis, ištiriama nuo 10 iki 100 procentų mėginių, tikrinant, ar nėra viruso mutacijos regionuose.

„Yra nedidelis skirtumas tarp skirtingų regionų, tačiau labai sparčiai auga plitimo greitis“, – pabrėžė spaudos konferencijoje A. Tegnellis. Pasak jo, labai tikėtina, kad britiškoji viruso atmaina per kelias savaites taps dominuojančia daugumoje Europos šalių.

Santykinai nedaug atrankos testų parodo Pietų Afrikos ar Brazilijos viruso atmainą, tačiau šių mutacijų nustatymo metodika nėra tokia saugi, teigia Švedijos visuomenės sveikatos agentūra.

Kviečiama pasiskiepyti

Nuo gruodžio vidurio į šalies intensyviosios terapijos skyrius patekusių koronaviruso pacientų skaičius sumažėjo, tačiau, pasak A.Tegnellio, yra rizika, kad didėjant infekcijos plitimui ši kreivė vėl pasuks aukštyn.

Jis ragina visus, kurie dabar sulaukia pasiūlymo, pasiskiepyti.

„Jei lauksite, kelis ateinančius mėnesius būsite be apsaugos“, – sako A.Tegnellis.

Skepticizmas dėl veido kaukių blėsta

Stokholmo valdžia ir keletas kitų Švedijos regionų kratosi savo ankstesnio skepticizmo ir rekomenduoja žmonėms labiau pasitikėti veido kaukėmis, šalyje bręstant trečiajai koronaviruso infekcijų bangai, skelbia „Bloomberg“.

Tokios rekomendacijos rodo, kad Švedijoje jau atsisakoma ankstesnių abejonių dėl veido dangalų, ir sutampa su padidėjusiais plitimo tempais. Antradienį Stokholmo valdžia rekomendavo dėvėti veido kaukes viešajame transporte ne tik piko valandomis, bet visą laiką. Ji taip pat nori, kad kaukės būtų dėvimos parduotuvėse ir biuruose.

Naujų koronaviruso atvejų skaičius praėjusią savaitę šoktelėjo 27 proc. Švedijos sostinėje, kur ne taip seniai intensyvios priežiūros skyrių ištekliai buvo pasiekę kritinę ribą. Nepaliaujamas koronaviruso plitimas paskatino Švedijos vyriausybę persvarstyti savo vadinamąjį nesikišimo požiūrį, o parlamentas šių metų sausį priėmė teisės aktus, leidžiančius taikyti griežtesnius pandemijos ribojimus.

Švedijos pozicija dėl veido kaukių jau senokai laikoma kontroversiška: vyriausiasis Švedijos epidemiologas Andersas Tegnellis ne kartą kėlė klausimą dėl jų veiksmingumo. Bet praėjus beveik metams intensyvių diskusijų, tokie dangalai tankiausiai apgyventoje Skandinavijos šalyje veikiausiai bus naudojami vis platesniu mastu.

„Mums būtina išplėsti veido kaukių dėvėjimo mastą, - sakė infekcijų kontrolės pareigūnė Maria Rotzen Ostlund. – Tačiau vienkartinės veido kaukės yra tik papildoma priemonė, svarbiausias dalykas - išlaikyti atstumą.“

Švedijos visuomenės sveikatos agentūra jau ilgą laiką ginčija veido kaukių kaip efektyvios priemonės per pandemiją mokslinį pagrįstumą ir perspėja, kad tokie dangalai gali sukelti klaidingą saugumo jausmą ir paskatinti žmones nusiraminti bei nepaisyti fizinio atstumo laikymosi taisyklių. Bet toks požiūris sulaukė dėmesio iš kritikų, įskaitant ir Švedijos karališkąją mokslų akademiją, kuri publikavo ataskaitą, palaikančią veido kaukių dėvėjimą kaip efektyvų būdą plitimui sustabdyti.

Šaltinis
Temos
Šis straipsnis yra iš portalo skandinavija.today. Be leidimo kopijuoti draudžiama.
skandinavija.today
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)