Stokholmo apygardos teismas gruodžio mėnesį pripažino Rachidą Zoghlami kaltu dėl išprievartavimo ir skyrė jam dvejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę už tai, kad norėdamas įsitikinti, ar jo mergina buvo jam ištikima, jis į ją įsiskverbė pirštais.

Tačiau apeliacinis teismas vėliau nusprendė, kad 28-erių metų vyriškio veiksmus galima traktuoti kaip „prievartą“, bet ne „išžaginimą“, nes jie nebuvo paskatinti „seksualinių ketinimų“. Teismas sumažino bausmę iki pusantrų metų kalėjime.

Dvigubą Suomijos ir Turkijos pilietybę turintis R. Zoghlami prisipažino, kad yra pavydus, bet tvirtino nenaudojęs prievartos prieš savo draugę 30-metę Cariną Johansson, kai dviem pirštais joje „ieškojo spermos“.

Tačiau C. Johansson tvirtino priešingai. Pasak jos, jis nuplėšė jai sportines kelnes ir apatines kelnaites, prieš tai pagrasinęs atlikti „neištikimybės patikrinimą“.

Ši byla sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio, be to apeliacinio teismo sprendimas sužadino raginimus pakeisti Švedijoje galiojančius įstatymus, kad būtų išplėsta lytinio nusikaltimo sąvoka.

Ketvirtadienį Aukščiausiasis Teismas galiausiai nusprendė, kad įvykdytas nusikaltimas prilygsta išprievartavimui.

Švedijos Aukščiausiasis teismas nagrinėja tik tas bylas, kurios sukuria teisinį precedentą, arba tas, kurias nagrinėdamas žemesnės instancijos teismas padarė grubių teisinių klaidų.

„Jeigu vyras priverčia moterį sutikti, kad jis įsiskverbtų į ją pirštais, tuomet šis veiksmas yra akivaizdžiai lytinio pobūdžio ir juo pažeidžiamos jos lytinės teisės. Todėl turi būti baudžiama kaip už lytinį aktą“, – sakoma teismo pranešime.

„Dėl šios bylos aplinkybių šį aktą reikia laikyti išprievartavimu“, – nurodoma jame.

Aukščiausiasis Teismas sugrąžino bylą apeliaciniam, kuris turės paskirti bausmę nuteistajam.