Nuo lapkričio 24-osios bus uždrausti daugiau kaip aštuonių žmonių susibūrimai, pirmadienį žurnalistams pranešė Stefanas Lofvenas. Pasak jo, toks „beprecedentis“ atsakas būtinas, jeigu Švedija nori „pažaboti viruso plitimą“.

„Tai labai aiškus ir stiprus signalas kiekvienam šios šalies gyventojui, visai visuomenei, kokių taisyklių nuo šiol teks laikytis“, – sakė S Lofvenas.

Švedija buvo viena iš saujelės šalių, kurios šiais metais išvengė karantino, nusprendusios veikiau pasikliauti savanoriškomis priemonėmis. Tačiau Švedijoje mirčių skaičius buvo aukštesnis nei kaimyninėse Šiaurės Europos šalyse. Ir vis dėlto šalies valdžia toliau atkakliai laikėsi savo strategijos, kuri, jos tvirtinimu, pasirodys esanti veiksminga ilguoju laikotarpiu.

Bet artėjant žiemai ir oro temperatūrai krintant, šalyje naujų COVID-19 atvejų smarkiai išaugo. Pirmadienį 150 COVID-19 pacientų buvo gydomi intensyviosios terapijos skyriuose, šešis kartus daugiau nei spalio pradžioje (nors dar nepasiektas kovą-balandį regėtas pikas).

„Mes gyvename nelengvų išbandymų metais, ir situacija tik blogės, – sakė S. Lofvenas. – Neikite į sporto klubus, neikite į bibliotekas. Nekvieskite į svečius vakarienės svečių, nerenkite vakarėlių. Atšaukite.“

Ribojimai viešiems susibūrimams įvedami netrukus po to, kai Švedijos valdžia nusprendė uždrausti pardavinėti alkoholį po dešimtos valandos vakaro.

Švedija siekė pažaboti viruso plitimą, ragindama žmones vengti fizinių kontaktų su kitais asmenimis, išskyrus tuos, su kuriais gyvena po vienu stogu, tačiau tokios rekomendacijos, regis, nesuveikė.

„Dabar matome, kad rekomendacijų laikomasi daug vangiau, ir tai iš dalies suprantama, nes nemažai žmonių pavargo nuo tokios situacijos“, – sakė S. Lofvenas.

Švedijos ekonomika iki šiol geriau nei dauguma kitų šalių atlaikė pandemijos išbandymus, tačiau šiuo metu įvedami suvaržymai greičiausiai neigiamai paveiks atsigavimą. „Bloomberg Economics“ teigimu, Švedijos ekonomika ketvirtąjį šių metų ketvirtį greičiausiai susitrauks.

„Griežtesnių rekomendacijų poveikis ir žmonių baimė užsikrėsti veikiausiai bus juntamas visą žiemą, veikla viešbučių ir poilsio bei pramogų sektoriuose bus pristabdyta“, – sakė „Bloomberg Economics“ ekonomistė Johanna Jeansson.