Turkija nustebino savo NATO sąjungininkes, kai pareiškė, kad neturi teigiamos nuomonės apie galimą Švedijos ir Suomijos stojimą į Aljansą. Šios šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tvirtino, kad „šios Skandinavijos šalys yra svečių namai teroristinėms organizacijoms“.

„Nusiųsime diplomatų komandą, kuri surengs diskusijas ir užmegs dialogą su Turkija, kad rastume galimą sprendimą ir galėtume išsiaiškinti, apie ką visa tai iš tiesų yra“, – visuomeniniam transliuotojui SVT sakė P. Hulqvistas.

Turkija pareiškė norinti, kad Suomija ir Švedija neberemtų jų teritorijoje esančių kurdų kovotojų grupuočių ir atšauktų kai kurių ginklų eksporto draudimą Turkijai. NATO ir JAV sekmadienį teigė esančios tikros, kad Ankara neblokuos Suomijos ir Švedijos stojimo į Aljansą.

Bet kokiems sprendimams dėl NATO plėtros reikalingas visų 30 Aljanso šalių narių ir jų parlamentų pritarimas. Tačiau, pasak diplomatų, R. T. Erdoganas jus daug spaudimo nusileisti, nes Švedija ir Suomija gerokai sustiprintų Baltijos regioną.

Pirmadienį Švedijos parlamente vyks debatai dėl galimos narystės Aljanse, tačiau tai laikoma formalumu, nes stojimui jau pritaria dauguma parlamentarų. Pasak P. Hultqvisto, vyriausybė oficialų sprendimą dėl paraiškos teikimo priims tą pačią dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)